Fick jobba i proffsverkstad i Tyskland

Två elever från Vimmerby gymnasieskola har nyligen var i Tyskland i ett internationellt utbyte med praktik på en billackeringsverkstad.

Martin Lindgren är tillbaka på Vimmerby gymnasium efter en praktik i Tyskland.

Martin Lindgren är tillbaka på Vimmerby gymnasium efter en praktik i Tyskland.

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby2018-10-01 19:30

På Vimmerby gymnasiums program fordon och transport finns tre olika inriktningar. I årskurs ett sker undervisningen gemensamt i Vimmerby medan utbildningarnas speciella inriktningar får betydligt större utrymme i årskurs två.

De som utbildar sig till lack- och skadereparatörer får då under en kortare period pendla till Falun, eftersom de båda gymnasieskolorna samarbetar.

– Sex veckor varje läsår läser vi i Falun, förklarar Martin Selegran Lindgren.

I utbildningen ingår väldigt mycket praktik på arbetsplatser.

– Tisdag, onsdag och torsdag har eleverna praktik så de är bara här på skolan på två dagar i veckan, säger hans mentor Micke Krantz.

Martin Selegran Lindgren har tillsammans med studiekamraten Andreas Ahlstrand getts möjlighet att delta i ett internationellt projekt som skolan tilldelats pengar till.

De är nyligen hemkomna till Vimmerby efter två veckors praktik på ett företag i Tyskland.

– Det var väldigt häftigt och en annan upplevelse, säger Martin när han nu är tillbaka på skolan igen. (Andreas Ahlstrand kan den här dagen tyvärr inte vara med).

– De jobbade väldigt snabbt, summerar han upplevelserna.

Han beskriver att det var flera olika jobb som skulle utföras samtidigt.

– Det var mycket att hålla koll på. Medan man höll på med ett jobb så kom det in nya jobb och man skulle göra dem samtidigt, berättar han.

Därtill gällde det också förstå uppdragen och ibland fick det bli teckenspråk.

– Engelskan var för mig inga problem men jag insåg att det inte var många på företaget som kunde engelska utan de visade med händerna vad som skulle göras.

Var uppgifterna annorlunda?

– De gjorde vad vi är vana att göra här men de har bättre konditionering i lokalerna än vad vi har. De kunde slipa och grunda samtidigt och det har jag inte sett här. De kunde bara köra på. Det fanns inget damm överhuvudtaget och därför kunde de jobba så snabbt och klara av många fordon, beskriver han.

Väl hemma igen fortsätter Martin sin utbildning med nya erfarenheter.

Han tittar av naturliga skäl på fordon med lite annorlunda blick än vad de flesta andra gör.

– Jag tittar nog mer än andra om det är reflektioner i lacken, om bilen är polerad, om man använt klarlack och om det är några bucklor, ger han som exempel.

Vilken är då den största utmaningen i det praktiska arbetet?

– Den största utmaningen är att inte få något damm, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om