Fick träffa Top Cats tack vare Min stora dag

Förra sommaren var bitvis skruttig för 12-åriga Marcus Aftelöv. Operationer och gips när det var 30 grader varmt, morfinplåster som gjorde att han mådde tjuvtjockt. Men den här sommaren har börjat så mycket bättre. Nyligen fick han hänga en hel dag med sina idoler i rockabillybandet Top Cats. Allt tack vare Min Stora Dag-stiftelsen.
- Det var häftigt. Men jag var lite pirrig först.

Vimmerby2015-06-27 04:06


Ett avbrott i en vardag som kan vara tung är precis vad många svårt sjuka barn behöver. 12-åriga Marcus Aftelöv från Norra Fågelhem utanför Södra Vi har den ovanliga muskelsjukdomen duchenne, som nästan uteslutande drabbar pojkar. Den kroniska sjukdomen gör att musklerna gradvis försvagas.

Åka Impala
Det bästa Marcus vet är 50-60-talsrock, rockabilly, amerikanska bilar och dataspel. De stora idolerna är Top Cats, som han älskat sedan de var med i Melodifestivalen för några år sedan. Musiksmaken har han fått av farmor, säger han.
- Kolla, säger han och visar ett klipp som Top Cats lagt ut på sin blogg, där han sitter och småpratar med sångaren Jon Kleppenes.
- De var jättesnälla. Och roliga. Det var hur kul som helst. Och jag fick åka raggarstråket i Torsby i Roberts Impala, två gånger.
Föräldrarna märkte att något inte stod rätt till när Marcus var 5 år.
- Han började gå sämre och höll i ena benet när han gick uppför trappan. Läkaren sa att det berodde på att ena lårbenshalsen var längre och att de skulle fixa sig med tiden, säger mamma Lena.
Men Lena och Jörgen Aftelöv kände sig inte tillfreds med det beskedet. De kom till en specialist i Västervik. Där fick de diagnosen.
Kortison och läkarbesök, träning och provtagningar ingår sedan dess i vardagen. Sedan snart två år använder Marcus rullstol, men är uppe och går med skenor på benen två-tre gånger om dagen.

Jobbig sommar
Förra sommaren var lite extra jobbig. Han opererade hälsenorna för att kunna få ner foten och en större operation för att kunna sträcka ut bålen.
När det var som allra varmast låg han med blått gips i skuggan ute i trädgården och mådde illa av morfin.
- Du såg ut som en smurf, säger pappa Jörgen, som är väldigt stolt över sin tålmodige och envise pojke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om