Allt är dock bara på låtsas. Dramatiken i stadshuset under onsdagen är en iscensatt övning som omfattade samtliga kommuner i länet. Övningen, som går under namnet KKÖ17, syftar till att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre rustade på krissituationer. Övningen arrangeras av Länsstyrelsen i Kalmar län och är den största samverkansövningen på sex år.
- Den här övningen fokuserar främst på vad man ska göra vid en kärnkraftsolycka men vi tränar även på andra krissituationer som kan hända, säger säkerhetssamordnare Håkan Westerback.
Manus
Det är han som har skrivit manus för deltagarna i övningen. Från Vimmerby medverkade omkring 35 tjänstemän från hela kommunkoncernen.
- Det är nästan 1 000 människor igång totalt runt om i länet under den här övningen, med 29 aktörer bestående av ägarföretag och myndigheter som ska samverka. Det är otroligt mycket jobb nedlagt bakom det här.
Inne i en bubbla
I Vimmerby sker övningen främst inne i stadshuset där en krisledningsgrupp har aktiverats. Håkan Westerback berättar att de medverkande i övningen är som i en "bubbla" under hela dagen. De får inte prata med andra än övriga deltagare i bubblan, det vill säga olika aktörer från andra orter i länet.
Under övningen kom första larmet in redan på tisdagen. Då är uppgifterna att det varit ett skalv ute i skärgården vid kärnkraftverket i Oskarshamn, vilket satte igång jordbävningslarmet på OKG. Sedan händer det massa tekniska saker under resans gång och beredskapen höjs.
- I detta läget är Vimmerby inte direkt drabbat men man höjer beredskapen och följer händelseutvecklingen, berättar Håkan Westerback.
Men ju mer tiden går ökar oroligheterna i den påhittade krissituationen. Kärnkraftsverket larmar om haveri och man kan inte utesluta att ett utsläpp har skett. I detta läget går ett så kallat viktigt meddelande gått ut till allmänheten. Det blir ogynnsam väderutveckling för Vimmerbys del och vinden blåser nu mot kommunen.
- Sedan kan jag inte avslöja mer om hur det går i övningen, men det blir en hel del frågor som "om och men". Det är mycket att ta hänsyn till i en sådan här situation.
Så hanteras kris
En upplysningscentral har satts ihop i en konferenssal i stadshuset. Denna grupp får vid den fiktiva krissituationen ta emot samtal från orolig allmänhet som undrar vad som händer.
- Här får gruppen hänvisa till Sveriges Radio P4 som är vår beredskapskanal. Där ska man kunna följa händelseförloppet, säger Håkan Westerback.
En trappa upp sitter en kommunikationsgrupp bestående av tre kommunikatörer. Deras uppgift i en krissituation är att prata med pressen. Journaliststudenter från Linnéuniversitetet i Kalmar ringer under övningen in till kommunikationsgruppen och ställer frågor, precis som om det hade varit en riktig krissituation. Allt följs noga av en ledningsgrupp bestående av olika tjänstemän, samt kommunalrådet Tomas Petersson.
Under övningen får de medverkande inte lämna stadshuset. Mat lämnas av på kommunhuset och deltagarna får äta sina matlådor i respektive konferensrum. Krisövningen pågick under hela onsdagen i Vimmerby.
- Syftet med det hela är att vi ska se vad vi kan bli bättre på, vad som fungerar och vad som behöver utvecklas. Det viktiga är att man aldrig någonsin står still i utvecklingen, säger Håkan Westerback.