Filip, 25, är head sommelier på Sandhamn: "Känner mig hemma"

I stort sett hela yrkeslivet har han arbetat inom restaurangbranschen men intresset för vin och dryck behövde växa fram. Idag är han fast. Filip Einarsson från Vimmerby är huvudsommelier och dryckeschef på Sandhamn Seglarhotell. "Det känns verkligen som att jag hittat rätt", säger 25-åringen.

För Filip Einarsson tog det ett par år i branschen innan det riktiga intresset för vin tog fart. Nu känner han sig hemma.

För Filip Einarsson tog det ett par år i branschen innan det riktiga intresset för vin tog fart. Nu känner han sig hemma.

Foto: Privat

Vimmerby2024-08-03 07:00

Vi har ringt om varandra ett par gånger innan vi äntligen kan sätta oss ner för ett samtal. Om än på distans. Det är sommar, högsäsong och fullt ös på Sandhamn Seglarhotell där Filip är head sommelier.

– Att hjälpa och guida folk i deras val av dryck. Driva frågan framåt. Vill de testa något nytt? Hålla sig till den stil de är vana vid? Och till slut verkligen hitta rätt i deras önskemål – det är det absolut roligaste med mitt jobb.

Filip är född och uppvuxen i Vimmerby. Under somrarna i gymnasiet arbetade han i restaurangen på Astrid Lindgrens näs och när Simon Johansson som var ansvarig där öppnade sin egen restaurang SMAK by Simon följde Filip med. Efter studenten och sommaren 2018 hann han med en månad på Åbro bryggeri innan bilen styrde uppåt i landet. Det var dags för vintersäsong i Sälen där Filip fått jobb på Högfjällshotellet.

– Här var första gången jag jobbade tillsammans med sommelier. I början tyckte jag att det var svårt. Jag minns att jag tänkte: "Varför kan inte alla bara ta samma?".

I Sälen träffade Filip kollegan som skulle ta med honom till Sandhamn. 2019 var första sommaren på ön utanför Stockholm. 

– Jag jobbade främst som bartender. Det var en ganska stökig och hektisk sommar. Jag var inte helt såld på hotellet då och därmed inte heller säker på om jag skulle komma tillbaka till ön.

undefined
"När jag känner mig klar med att vara sommelier på krogen vill jag jobba med det på andra sidan. Vara på en vinimport och hjälpa andra krogar med det som är mitt mål även idag. Sprida vin och dryckesglädje", säger Filip.

Vintern stundade återigen och den här gången väntade den Italienska restaurangen Appetito i Sälen. Här berättar Filip att vinintresset tog fart på riktigt. 

– Det var något helt annat. Ägaren var sommelier och fullkomligt brann för den Italienska kulturen. Han gjorde allt mycket enklare att förstå, och därmed också roligare. Varför vinet smakar olika i öst och väst och hur klimatet spelar roll. Det fanns en hel vägg i restaurangen att titta på för att lära sig.

Filip hade fortsatt kontakt med den kollegan som sommaren innan tog med honom till Sandhamn och när hon meddelade att nya ägare tagit över driften av det anrika hotellet var han villig att ge det en chans till. 

– Det gav en nytändning. De skulle satsa på helhetsupplevelsen mer. Man renoverade, utökade restaurangens ytor och kök. Det var både roligt och nyttigt att ha med sig erfarenheten från Appetito när jag kom tillbaka. Jag arbetade som servitör och tyckte det var väldigt kul att snacka om viner. Sedan dess är jag kvar här. 

undefined
Sandhamn Seglarhotell ligger på ön Sandhamn utanför Stockholm, har anor från 1800-talet och går att besöka året om. Under sommaren är det högsäsong både för den anrika ön och hotellet. Många turister lockas till platsen av bland annat deckarförfattaren Viveca Stens bästsäljare "Morden i Sandhamn".
undefined
Filip Einarsson tillsammans med Seglarhotellets köksmästare Thomas Omfors.

Filips passion för dryck hade snappats upp av cheferna som vid årsskiftet 2021 erbjöd honom att delta i sommelierutbildningen på Restaurangakademien i Stockholm. Han är sedan november 2022 diplomerad samt certifierad sommelier både i Sverige och internationellt. Sedan 2023 är han anställd som head sommelier och dryckeschef på Sandhamn Seglarhotell. 

– Det blir mycket jobb bakom kulisserna. Jag har hand om egentligen allt som gäller dryck på hotellet och restaurangen. Budgetering, inventering, avtalsförhandlingar, leverantörskontakt, sätta ihop dryckeslista och mer därtill. Håller i dryckesevent och anordnar vinprovningar. Ett par kvällar i veckan är jag sommelier ute på golvet. Det är ju något av det absolut roligaste. Högsäsong kan vi ha mellan 300 till 500 middagsgäster per dag. Här får jag chans att dela min kunskap, inte bara med gästerna utan också med mina kollegor i serveringen.

undefined
"Det kan vara de små detaljerna som gör stor skillnad i dryckesupplevelsen"

Hur ser du på framtiden? 

– Jag ser mig vara kvar här. Att möta chefer som är villiga att satsa och som ser en har gjort mycket för motivationen. Jobbet blir bara roligare och roligare. När jag känner mig klar med att vara sommelier på krogen vill jag jobba med det på andra sidan. Vara på en vinimport och hjälpa andra krogar med det som är mitt mål även idag. Sprida vin och dryckesglädje.

– Jag skulle även vilja åka och praktisera på en vingård någonstans i världen för att på plats få lära mig mer. Vart är inte helt bestämt än. Jag och en kompis gjorde en vinresa till Italien där vi åkte runt på olika vingårdar under en månad. Det är häftigt att följa producenterna som visar allt som spelar in i processen. Från druva till flaska.

Vad dricker du helst själv? 

– Som sommelier har man alltid i åtanke vad som serveras på tallriken och det är få saker som jag inte gillar. Men nu på sommaren kanske en ljus lager eller ett ljusare glas rött. Son Antem Camins Callet från Mallorca är en favorit just nu, ett magiskt vin!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!