Flera timmars håltimma är inget ovanligt för högstadieeleverna på Astrid Lindgrens skola. Det menar tre elever som säger att håltimmarna beror på att det helt enkelt saknas lärare vissa dagar.
Samtidigt som politikerna lägger förslag om att ta bort tolv lärartjänster.
- Nu hotar de med att dra in ännu fler lärare men det går ju inte, det finns ju inte tillräckligt som det är nu, säger eleverna.
Merel Nijdan går i årskurs sju på Astrid Lindgrens skola och Oscar Stenfelt och Eva Nijdan går i nian.
De oroas över den dåliga lärartätheten som de menar råder på skolan.
- Det handlar om minst någon lektion varje vecka. Förra veckan hade vi fem timmars håltimmar. Det fattas lärare i alla ämnen mer eller mindre, säger eleverna och förklarar att någon valde att åka hem och struntade i sista lektionen, någon gick hem till en kompis och väntade de fem timmarna.
Eleverna berättar även om att det under det senaste året varit många vikarier och lärare som jobbat kortare perioder för att sedan sluta.
- Någon gång hade vi en vikarie som precis hade tagit studenten, berättar Eva Nijdan.
Nu oroas eleverna över hur bristen på lärare kommer att påverka deras resultat i skolan.
- Jag som går i sjuan undrar ju hur det kommer vara när jag går i nian när det är mycket med nationella prov och allt, säger Merel Nijdan.
Enligt eleverna får man helt enkelt vänta och se om det dyker upp någon lärare till lektionen eller om den är inställd.
Har ni fått någon förklaring från lärarna?
- De säger bara att det är svårt att skaffa nya lärare, säger eleverna.
Både Eva och Oscar som går i nian säger att bristen på lärare innebär att eleverna får ta mycket eget ansvar för studierna.
- Lärarna vi har gör ju sitt bästa. De ska verkligen ha en eloge för det jobb de gör. Men jag förstår inte hur det ska fungera om de tar bort fler lärare, det finns ju inte tillräckligt många som det är i dag, säger Oscar Stenfelt.
Eva och Merel Nijdans mamma, Sasja De Geest, flyttade för några år sedan med familjen från Holland till Gullringen. Familjen hade hört mycket gott om skolorna i Sverige och ville slippa de stora klasserna man hade i Holland.
- Vi flyttade för barnens skull. Vi hade en bild av att det skulle vara så himla bra i de svenska skolorna med mindre klasser. Och till en början var det det också, säger Sasja De Geest.
Sasja De Geest barn berörs oavsett vilket beslut som tas när det gäller besparingar inom skolan- färre lärare eller lägga ner Brännebro skola där yngsta barnet går.
- Hur det än blir så blir det inte bra för barnen, säger hon.
"Finns inga lärare vissa dagar"
Elever tvingas till många håltimmar när lärare saknas - "Förstår inte hur det ska fungera om de tar bort fler lärare"
Oscar Stenfelt, Eva Nijdan och Merel Nijdan oroas över att politikerna hotar med att spara in flera lärartjänster. "Det finns inte lärare som det är i dag". Foto: Jenn Hultbeg
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!