”Finns mycket hjälp att få”

Våld kan vara mycket mer än bara fysiskt, det kan handla om att bli kränkt verbalt, att inte få vara ekonomisk oberoende eller att som äldre inte få tillgång till hjälpmedel.
I Vimmerby samarbetar socialtjänsten med familjeteamet på Per Johansgården för att hjälpa de personer som utsatts för våld i nära relationer.

Foto:

Vimmerby2016-07-01 11:00

Simon Lundborg och Linda Sjösten från socialtjänsten sitter tillsammans med Sara Jonsson Ljungqvist och Sofia Bohl från familjeteamet på Per Johansgården i Vimmerby. 

Tillsammans med Andreas Johansson, Margareta Johansson och Åse Johansson tillhör de kärnan som arbetar för att hjälpa de personer som utsatts för våld i nära relationer (VNR).

– Det finns mycket hjälp att få. Vi har mycket att erbjuda och kan hjälpa till, berättar Linda.
Vad det är för hjälp som erbjuds, och hur fort, menar Simon beror på vad det är för behov som finns.

– Vi prioriterar efter hur akut det är men man kan absolut få hjälp redan samma dag. Vi jobbar helt utifrån personens behov.

Samarbete

Linda och Simon säger själva att de står för myndighetssidan och hjälper till med de praktiska delarna, att utreda vad det är för hjälp som behövs, kontakten med andra myndigheter, bostad och ekonomisk hjälp med mera.

– Vi är spindeln i nätet och tar hand om de praktiska bitarna, menar Simon.

På myndighetssidan har ett nära samarbete med familjeteamet på Per Johansgården som är de som har behandlingssamtalen med de utsatta och hjälper dem emotionellt. Samtliga tycker att det är viktigt att poängtera att VNR kan vara mer än fysiskt våld. Det kan vara psykiskt, ske genom ekonomisk kontroll eller via försummelse.

Olika former av våld

– Våld förekommer i alla former. Det är så mycket mer än den stereotypa bilden där mannen som ger kvinnan en blåtira, menar Simon.

– Till exempel ekonomiskt våld, fyller Sara in, och menar att det kan handla om att inte får ha lov att ha sina kort och kan inte hämta ut sin lön då partnern förbjuder detta.

Försummelse, menar de, är vanligast mot äldre och mot de med funktionsnedsättning. När de undanhålls det de behöver. Det kan handla om att till exempel inte få sin medicin när man behöver det, eller tillgång till hjälpmedel, byta sida i sängen med mera.

Tiotal ärenden

I dagsläget finns det i Vimmerby ett tiotal pågående ärenden som beviljas insatser för VRN men mörkertalet tros vara stort för hur många som faktiskt utsätts för våld i nära relation.

– Mörkertalet är tyvärr stort, berättar Sara.

– Framförallt när det kommer till psykisk misshandel. Man kanske inte ens tänker på att det är misshandel när någon upprepade gånger säger ”du är dum i huvudet” eller kallar sin partner för ”värdelös”. De personer jag möter säger att det psykologiska är värst. Ett skärsår läker men det psykiska tar tid.

Första steget

Gruppen berättar att i första steg kan personen som är utsatt, eller har varit utsatt, vända sig till socialtjänsten för att få hjälp.

– Det är bara att ringa. All hjälp är gratis, berättar Linda, och man skall inte skämmas för att höra av sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om