Fixa kollekten i ett swish

Tekniken går ständigt framåt, och samhället följer i dess spår. På senare tid har fler och fler kyrkoförsamlingar börjat ta emot kollekt vid betaltjänsten Swish. Så även i Vimmerby – men den traditionella kollekthåven behöver knappast stryka på foten än på ett bra tag.

Foto: TT/Montage

Vimmerby2016-08-04 15:00

En lätt svettning i nackhåret, ett intensivt rivande i jack- och byxfickor efter några kvarglömda slantar. Ja, kanske känner ni igen känslan som infinner sig när kollekthåven glider fram i bänkraderna.

Men sedan en tid tillbaka finns ett annat sätt att skänka pengar till kyrkans kollektverksamhet: betaltjänsten Swish, som var och varannan Vimmerbybo med säkerhet redan har installerad i sin mobiltelefon.

– Vi har faktiskt tagit emot kollekt via swish-betalning sedan… ja, sedan i höstas i alla fall. Det fungerar i alla kyrkor i pastoratet, och dessutom kan man betala för fika och soppluncher som vi anordnar på samma sätt, säger Ulrika Robertsson, komminister i Vimmerby pastorat.

Men i en specifik kyrka är det lite marigare att lyckas överföra en digital välgörenhetspeng.

– I Locknevi har vi det kämpigt med mobiltäckningen. Inne i kyrkan går det absolut inte, men utanför kyrkan kan det funka.

Frågan om möjlighet till swish-betalning väcktes först inom kyrkans barnverksamhet.

– Ja, då kostar fikat tjugo kronor, och eftersom att så få har kontanter på sig nuförtiden så väcktes frågan.

Och snart därefter var införandet ett faktum.

Ni stötte inte på något motstånd från högre ort?

– Vi trodde kanske att några skulle opponera sig, och att det skulle vara krångligt att lösa allt. Men det gick väldigt smidigt. Och man kan ju märka sina pengar genom ett meddelande när man skickar dem.

Men vilka för- och nackdelar ser då Ulrika Robertsson med digitaliseringens intåg i det allra heligaste?

– Jag inbillar mig att man ger lite större kollekt via Swish – och att man faktiskt ger i högre utsträckning.

– Sen finns det säkert de som tycker att digital kollekt är en mindre bra utveckling. Traditionen inom kyrkan är väldigt stark, och många vill nog ha det som det alltid har varit. Och så ska man inte underskatta synligheten i att man faktiskt höjer sin hand och skänker en fysisk slant…

Men vad händer med kollekthåvarna, om nu Swish tar över mer och mer?

– Ja, det behöver vi nog inte oroa oss för än på ett tag, säger Ulrika med ett litet skratt.

– Men om den dagen väl kommer så är håvarna fortfarande fina och viktiga historiska artefakter som kyrkan vill bevara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om