Fixar-Marja fixar det mesta

De gamla gardinerna åker ner. Nya upp. Och sparken, som mest är bökig att hantera, ska ner i förrådet. Marianne Sundberg i Rumskulla blir nöjd - som alltid när Marja "Fixar-Marja" Landberg varit på besök. - Jag har ju förstått att jag inte ska hålls och klättra i fönstren längre.

Glädje i jobbet.  "Det är ju så roligt att göra något som gör folk glada", säger "Fixar-Marja".

Glädje i jobbet. "Det är ju så roligt att göra något som gör folk glada", säger "Fixar-Marja".

Foto:

Vimmerby2010-02-25 07:31


För två år sedan inrättades en fixartjänst på heltid i Vimmerby kommun. Och "Fixar-Marja" får allt mer att göra. I fjol gjorde Marja Landberg drygt 300 hembesök.
- Jag har varit ute och informerat en hel del och nu sprids det ganska effektivt via djungeltelegrafen.
En sänkt åldersgräns, till 67 år, mottogs positivt av brukarna, men allra flitigast på att nyttja hennes tjänster är personer i 80-årsåldern.
- Till en början var syftet att förebygga fallskador och dessutom samarbetar jag med Räddningstjänsten och hjälper till med brandvarnare.
Under 2009 genomförde hon ett 50-tal skyddsronder, då hon tittade på mattor, elektriska installationer, brandvarnare, möblering, trappor och höga skåp - och ger goda råd.
Men arbetsuppgifterna har successivt blivit flera och omfattar idag allt från köra grejer till second hand till att ta fram julsakerna.
- Hur många granar jag klätt och adventsljusstakar jag plockat bort har jag tappat räkningen på. Idag är det dags att ta ner de sista julgardinerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om