Fixartjänsten är tillbaka i Vimmerby

"Det händer alltid något nytt och vi gör olika saker varje dag" berättar Pecka från den dagliga verksamheten Servicegruppen i Vimmerby. Fixartjänsten är tillbaka i kommunen och sedan två veckor tillbaka har Servicegruppen åkt runt och satt upp gardiner, flyttat lådor och bytt glödlampor hemma hos äldre.

De är totalt nio olika punkter som Servicegruppen kan hjälpa till med däremot utförs inga fixartjänster i sommarstugor eller fritidshus. På bild visar Fredrik E att de över 67 år kan få hjälp att till exempel sätta upp gardiner.

De är totalt nio olika punkter som Servicegruppen kan hjälpa till med däremot utförs inga fixartjänster i sommarstugor eller fritidshus. På bild visar Fredrik E att de över 67 år kan få hjälp att till exempel sätta upp gardiner.

Foto:

Vimmerby2018-02-01 15:00

I entrén till Servicegruppens lokaler i Vimmerby hängs de droppande jackorna upp. Under morgonen har gruppen varit hemma hos en äldre dam i Vimmerby för att bära undan julsakerna och snart ska de iväg igen, då för att hänga upp gardiner och flytta lådor till källaren.

- Fixartjänsten är framförallt tänkt att förebygga fallolyckor, berätta arbetsledare Åsa Gustafsson.

Daglig verksamhet

Servicegruppen är en daglig verksamhet för personer med funktionsnedsättningar. Sedan gruppen tog på sig den återinstallerade fixartjänsten har de varit ute och hjälpt framförallt ensamstående damer. Tjänsten är till för dem som fyllt 67 år, som bor i Vimmerby kommun, och som behöver hjälp att till exempel byta glödlampor, hänga upp tavlor, fästa sladdar eller enklare ommöblering.

- Det mesta är inomhusjobb, berättar Åsa.

- Det kan vara att byta gardiner i köket eller bära ner något i källaren. Ibland frågar de efter något när vi kommit.

- Då tar vi det gärna, tillägger deltagaren Pecka.

- Efteråt blir de glada att vi gjorde det och uppskattar vår grej

Max en timme

Förutom fixartjänsten utför gruppens elva deltagare att från att skotta snö och klippa gräs till andra uppgifter som att sätta upp hyllor eller köra skräp men då mot en ersättning. Fixartjänsten är däremot gratis men får ta max 60 minuter att utföra.

- Fixartjänsten är en riktigt rolig förändring, vi vet aldrig vad som kommer in och så är det socialt. Idag har vi tagit upp en ljuslykta och förut har vi satt upp gardiner, berättar Pecka.

Många uppskattande

Tjänsten har varit igång i två veckor men redan nu menar arbetsledare Johan Edberg att Servicegruppen fått positiv respons.

- Många berättar att de är glada att fixartjänsten är tillbaka, det är nu runt sju år sedan den försvann. Att vi har fått på oss den innebär dubbel glädje, det är roligt för oss att hjälpa till och bra för dem som får hjälp. Det blir även sällskap och en liten pratstund medan vi är på plats.

Redo för fler uppdrag

Att gruppens utryckningar inom fixartjänsten än så länge går att räka på två händer tros bero på att gruppen inte gjort så mycket väsen av sig. De har velat få tid på sig för att pö om pö få vänja sig vid den nya arbetssituationen. Nu känner de sig däremot redo tackla fler uppgifter.

- Visst har vi plats för fler uppdrag, menar Johan.

- Det är roligt med jobb, tillägger Pecka.

- Än så länge har det varit damer som velat ha hjälp sedan vet vi inte. Det är viktigt med säkerheten och de uppskattar vår hjälp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om