Gänget som påskpyntar Vimmerby – för en god sak

Fjädrar är passé. Snören inte så snyggt. Men virkat påskpynt – check på det. ”Det tar ganska mycket tid, men det är värt det”, säger Birgitta Öhman, en av medlemmarna i Lions Club Linnéa som pyntar stan med handarbete i påskbjörkar.

"Det tar sin lilla tid, men vi har roligt tillsammans och pengarna vi får in går till de som behöver hjälp, säger Birgitta Öhman, pressansvarig och  Ylva Sjöholm, president i Lions Linnéa.

"Det tar sin lilla tid, men vi har roligt tillsammans och pengarna vi får in går till de som behöver hjälp, säger Birgitta Öhman, pressansvarig och Ylva Sjöholm, president i Lions Linnéa.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2024-03-24 05:00

Traditionen är sedan länge. Till påsk ska 200 björkar ut till butiker och företag i Vimmerby och Södra Vi. Och påskpyntandet ger omkring 30 000 kronor till välgörenhet. I år går pengarna till Barndiabetesfonden.

– Det är inte svårt att sälja de här, tvärtom. Många säger ”bra att ni kommer”, säger Ylva Sjöholm, president för Lions Linnéa, samtidigt som hon kånkar ut några färdigklädda påskris på torget i Vimmerby.

undefined
Medlemmar i Lions Linnéa ser till att de sista påskbjörkarna kommer på plats i Vimmerby centrum. Närmast kameran Birgitta Hyckenberg.

De tar sin lilla tid. Bokningar ska tas upp, björkar ska huggas, kläs, placeras ut och, i sinom tid kläs av igen.

– Många timmar blir det, och man har ju inte lika mycket tid på helgerna numera, när man är pensionär, säger Birgitta Öhman, med glimten i ögat. 

Förr kläddes björkarna med påskfjädrar, men de senaste åren har risen blivit fjäderfria, eftersom fjädrar kan komma från plågade fåglar.

– Något år testade vi snören i stället, men det blev inte så vackert. Då var det en person som tipsade om att virka snurror och kycklingar istället, och så blev det. Det känns bra, det uppskattas, mycket av pyntet kan återanvändas och handarbete ligger i tiden, säger Ylva Sjöholm.

En del av risköparna blir så förtjusta i det virkade att de vill behålla pyntet.

– Och det får de så klart, vi får ju ändå in pengarna. 

Finns det oönskat svinn?

– Mindre än vi trodde, det försvinner några kycklingar ibland, men det är försumbart. Men givetvis är vi glada om de får hänga kvar och vi kan återanvända dem.

undefined
Virkade knubbiga kycklingar har blivit uppskattad ersättare för påskfjädrarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!