När 140-150 fjärdeklassare får botanisera fritt bland tyger, glitter, pärlor, piprensare och plastblommor då blir kreativitet och skaparlust något högst konkret.
– Jo, de har verkligen jobbat väldigt fantasifullt. Både lärare och elever har uppskattat att få en halvdag i en annan miljö och koncentrera sig så helt och fullt på en uppgift, säger Anneli Karlsson, utställningsproducent och museipedagog på Astrid Lindgrens Näs.
Skapande skola-projektet sker i samarbete mellan Astrid Lindgrens Näs och Vimmerby Kulturskola. Ing-Marie Fransson, mediepedagog på Kulturskolan, är fascinerad över hur mycket tankar projektet satt i rullning när fyrorna fått chansen att ropa ut en mening till världen.
– Det finns så mycket bakom orden vi säger, slentrianmässigt. Och det har blivit spännande diskussioner kring det. Jag tycker att en enkel uppmaning som "ha kul!" sticker ut. Den som har roligt och har kul tar inte till vapen, gör ingen annan illa.
Projektet har pågått sedan januari och när grupperna kommit till Näs har de inledningsvis fått en introduktion om Astrid Lindgren, vad hon stod för och hennes engagemang för rättvisa och fred.
– Det är ju fantastiskt att få ta avstamp för ett sånt här arbete på just den här platsen, säger Anneli Karlsson.
Barnen har fått gå till boxen som håller odjuret Katla fångad, i den permanenta utställningen, och prata om vad man mer skulle kunna stoppa in i den lådan.
– Det har kommit många förslag. Som krig, vapen, Hitler, rasism, djurplågeri, mobbning men också vardagsnära saker som att man inte lyssnar på varandra, säger Ing-Marie Fransson.
I själva workshopen har barnen fått blunda och fått tänka sig att de står på ett högt berg, där de kan ropa ut sin viktiga mening och hela världen lyssnar och förstår.
– Vi har pratat om deras budskap och sedan har vi haft lite brainstorming om "mod" och vad som gör att man är en god människa och de har fått skriva flera meningar som de läst för varandra.
Själva skapandet har bestått i att eleverna valt en enda mening som de fått skriva ner och fästa på en bit kartong. Och i den meningen har de valt ett enda nyckelord, som de sedan fått bygga i olika material.
Allt har samlats till en färgstark utställning i paviljongen på Astrid Lindgrens Näs, dit elevernas föräldrar blev inbjudna.
– Mångfalden är fantastisk och vi kommer att söka statsbidrag för att kunna fortsätta med projektet nästa år. Responsen från lärare och elever har varit så positiv.