Fläktar hett byte ­– slut hos leverantörerna

Den långvariga värmeböljan har fått försäljningen av fläktar och AC att gå på högvarv. Att hitta en fläkt är ungefär lika lätt som att hitta svamp i skogen.”Nu finns inte fläkt ens som sökord hos vår leverantör”, säger Benny Edvardsson, MaterialMännen i Vimmerby.

Bordsfläkten lindrar i hettan. Rusningen efter fläktar och ac har lett till brist.

Bordsfläkten lindrar i hettan. Rusningen efter fläktar och ac har lett till brist.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-08-01 09:30

Extremhettan har lett till rusning efter bordsfläktar och portabel luftkonditionering. Nu meddelar flera stora kedjor att de är helt slut, och att de heller inte finns att beställa hos leverantören.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, när inte ens leverantörerna får tag i fläktar, då är det svårt. Vi har själva fått hyra in från Norrköping, som vi ställt ut på vissa industrier, säger Magnus Styrbjörn, platschef på Vimmerby Elektriska.

Linn Arvidsson, säljare på Albins i Vimmerby, har inte en enda fläkt kvar. Men hoppfulla kunder ringer hela tiden:

– 20-30 frågor om fläktar och ac varje dag, garanterat. Vi lyckades faktiskt få in tio fläktar så sent som i fredags. De tog slut på ungefär en timme.

Många lider av värmen, inte minst på jobbet eller i kvava sovrum där det är stört omöjligt att få en blund i ögonen. Handeln kan inte möta efterfrågan på produkterna och söker desperat hos sina leverantörer.

– Jag börjar varje morgon med att gå in på leverantörens hemsida, men det finns ingenting sedan en vecka tillbaka. Nu har man till och med tagit bort ”fläkt” som sökord. Vi håller personalen i vår växel uppdaterad så att de kan ge information direkt till alla som ringer, och hoppas förstås kunna få andra besked att gå ut med framöver, säger Benny Edvardsson, MaterialMännen.

Bordsfläktar och lyftkylningsanläggningar har blivit sommarens bristvara och när det kommer in nya produkter som kan sänka temperaturen återstår att se.

– Hade man anat det här skulle man ha tagit stora släpet och åkt ner till Tyskland eller Danmark och köpt på sig en himla massa fläktar. Det hade varit en bra affär, skrattar Magnus Styrbjörn.

Så svalkar du dig i hettan

- Drick kallt. Vatten är bäst, alkohol påverkar värmeregleringen negativt.

- Duscha innan du lägger dig och låt huden självtorka. Somliga förespråkar kall dusch, men inte för kall för då finns risken att du blir för pigg. Andra menar att vi faktiskt reglerar kroppstemperaturen bättre med en varm dusch innan sängdags.

- Lägg en blöt handduk på kroppen.

- Kyl ner kudden i en påse i kylskåpet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om