Fler än 100 pensionsavgångar inom skola och omsorg de kommande fyra åren oroar

Inom de närmaste fyra åren beräknar Vimmerby kommun att fler än 100 anställda inom skola och omsorg kommer gå i pension. Samtidigt är tillgången på arbetskraft lägre än kanske någonsin. – Läget är väldigt bekymmersamt, säger Monica Bergh, personalchef på Vimmerby kommun.

Monica Bergh, personalchef på Vimmerby kommun, är bekymrad över den omfattande pensionsavgång som väntar de kommande åren. Foto: Jimmy Karlsson

Monica Bergh, personalchef på Vimmerby kommun, är bekymrad över den omfattande pensionsavgång som väntar de kommande åren. Foto: Jimmy Karlsson

Foto:

Vimmerby2017-04-13 06:00

En stor del av personalen inom Vimmerby kommun, med oftast lång erfarenhet inom yrket, närmar sig pension.

Av kommunens drygt 1 300 tillsvidareanställda beräknas fler än 200 komma gå i pension inom de närmaste fyra åren.

Värst ser det ut bland lärare och omsorgspersonal, där kommunens egna siffror visar på en pensionsavgång för totalt fler än 100 personer (32 respektive 74).

– Läget är väldigt bekymmersamt. Vi har vetat om att den här puckeln skulle komma, säger Monica Bergh, personalchef på Vimmerby kommunen.
– Tidigare gånger när läget har varit så här har det funnits tillgång på arbetskraft. Nu är läget ett annat – tillgången på lärare är problematisk och det börjar bli krångligt även bland omsorgspersonal, säger Bergh.

Samtidigt är konkurrensen om arbetskraften hård – både från andra kommuner och från det privata näringslivet.
– Kompetensförsörjningen efter pensionsavgångar är defintivt en fråga som är i vårt fokus och nästan alltid först på dagordningen, berättar Monica Bergh.

Vad gör då kommunen för att möta det kommande problemet?
– Bland annat har vi ett projekt igång gällande just kompetensförsörjning. Men vi är inte riktigt så långt framme att vi kan presentera det ännu.

– Sedan är det viktigt att vi ser helheten och ser ”utanför boxen” för att hitta alternativa sätt att jobba, säger Monica Bergh, som påpeker att kompetensförsörjning i framtiden även handlar om att behålla den personal man har i dag.
– Det är lätt att glömma bort när man har fokus på kommande pensioner, avslutar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om