Fler barn drunknar i pooler

Drunkning är den vanligaste dödsorsaken för barn mellan ett och sex år. Och många olyckor sker i grannens trädgårdspool. - Det stora intresset för pooler och bassänger är helt klart ett problem. Det är oerhört viktigt att både föräldrar och de som har vatten i trädgården är noga med uppsikten, säger Lasse Karlsson på räddningstjänsten i Vimmerby.

Vimmerby2010-07-07 06:27

Suget efter allt från stora pooler till flyttbara trädgårdspooler och mindre uppblåsbara plaskdammar och barnbassänger bara ökar och det finns en pöl att svalka sig i om inte i varje trädgård så åtminstone i varje kvarter.
Men det sköna sommardoppet på hemmaplan kan också bli en dödsfälla.
Drunkning är den vanligaste dödsorsaken för barn mellan ett och sex år, enligt en undersökning av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Mellan 1998 och 2007 drunknade 106 barn i Sverige. Däremot visar den senaste undersökningen att de flesta olyckorna inte inträffat i just badkaret utan vid badplatser eller i grannens trädgårdspool. Hur många incidenter som sker som kunde ha lett till drunkning visar däremot inte statistiken. Men troligtvis är det ganska många, bedömer Jan Schyllander på MSB som studerat drunkningsolyckor i Sverige.
- För till exempel fallolyckor går det trettio till fyrtio allvarliga incidenter på varje dödsfall. Men när det gäller drunkning är det oftast så att du endera blir blöt eller dör och ingen rapporterar att de blivit blöta, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om