Fler fritidshus har utländsk ägare

Drygt 33 000 fritidshus i Sverige har utländska ägare och antalet ökar snabbt. i Vimmerby ägs drygt 13 procent av alla sommarstugor av framförallt tyskar och danskar. - Problemet är att vi har för få sommarhus att erbjuda - efterfrågan är mycket större än tillgången, säger Kristina Sonnerby på Fastighetsbyrån i Vimmerby.

Rofylld natur och gärna sjöläge - så vill de utländska ägarna till fritidshusen i Sverige gärna ha det. I Vimmerby kommun är drygt 13 procent av fritidshusen utlandsägda, enligt SCB

Rofylld natur och gärna sjöläge - så vill de utländska ägarna till fritidshusen i Sverige gärna ha det. I Vimmerby kommun är drygt 13 procent av fritidshusen utlandsägda, enligt SCB

Foto:

Vimmerby2010-04-08 06:05


Drömmen om den svenska stugan lever - i Sverige har 33 168 fritidshus utländska ägare. Danskar, norrmän och tyskar dominerar enligt SCB:s siffror för 2009.
Klart flest ickesvenska ägare finns i Kronobergs län med 39 procent och därefter kommer Värmland och Jönköping med 21 respektive 15 procent.
Men även mellan kommunerna inom ett och samma län kan andelen utlandsägda fastigheter variera - i Kalmar län ägs 2 719 av totalt 28 842 fritidshus av ägare från andra länder, eller 9,4 procent. Tittar man på Vimmerby kommun är det 13,3 procent av fritidshusen som är utlandsägda. Av totalt 1 236 fritidshus äger danskar 25 hus i Vimmerby kommun, två ägs av norrmän, 126 av tyskar och tolv av ägare från övriga länder.

Intresset är stort, säger Kristina Sonnerby på Fastighetsbyrån.
- Vi har listor över spekulanter som är intresserade, men just nu har vi inte ett enda fritidshus till salu. Det känns som att torp och sommarstugor ofta säljs inom familjen. Men tyska kunder köper också permanentbostäder, som de använder som fritidshus.

Inte vid vägen
Björn Stridh på Svensk Fastighetsförmedling tycker att intresset från utländska köpare varit på en konstant hög nivå de senaste åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om