Fler känner sig otrygga i Vimmerby

Den upplevda otryggheten har ökat i Vimmerby enligt den färska Trygghetsmätningen 2018. Och det som ökat mest är oron för att kvinnor antastas. ”Risken att utsättas är liten, men det räcker med ett fall som överfallsvåldtäkten i Kungsparken” för att det ska få effekter, säger kommunpolis Håkan Karlsson.

"Glappet mellan den faktiska brottsligheten och den upplevda otryggheten är stor", kan folkhälsosamordnare Anders Degerman och kommunopolis Håkan Karlsson konstatera.

"Glappet mellan den faktiska brottsligheten och den upplevda otryggheten är stor", kan folkhälsosamordnare Anders Degerman och kommunopolis Håkan Karlsson konstatera.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-11-09 16:40

För första gången har underlaget för Vimmerby i polisens och kommunernas årliga Trygghetsmätning delats upp i svar från invånare i tätorten och invånare i resten av kommunen. Totalt får Vimmerby kommun ett problemindex på 1,75 – sämre än förra årets 1,50.

– Eftersom vi tidigare inte delat upp svaren från tätort och landsbygd tror vi att det påverkar en del, och det är också lite svårt att jämföra. Tätortens siffra är 1,96, landsbygdens 1,59 – hade vi haft en totalsiffra på 1,59 hade det varit riktigt bra, säger kommunpolis Håkan Karlsson.

Att fler upplever otrygghet i Vimmerby tror Håkan Karlsson hänger samman med specifika händelser.

– Överfallsvåldtäkten i Kungsparken hänger kvar i huvudet på människor och jag tror att där har vi svaret på att 19 procent i Vimmerby tätort känner oro för att kvinnor ska antastas. Vi såg samma oroväckande siffror efter att vi hade en blottare i Vimmerby. Bankrånet på torget är en annan händelse som kan spela roll.

Även buskörning med moped och mc (32 procent) och bilar som kör för fort (53 procent) bekymrar många.

– Det är som det brukar, och trafiken är ett problem. Ur vår synvinkel är även narkotika ett problem, men det ser man inte på samma sätt.

Glappet mellan den upplevda otryggheten och den faktiska brottsligheten är stort. Hela 86 procent anger att de inte varit utsatta för något som helst brott.

– Även om man kan tycka att rädslan inte är grundad i reell brottslighet måste varje människas oro tas på allvar. När det gäller oron för att kvinnor ska antastas är det ett bredare problem som hela samhället måste fortsätta arbeta med, i allt från jämställdhetsarbete i skolorna till belysning i parker, säger Anders Degerman, folkhälsosamordnare på Vimmerby kommun.

Hela 63 procent uppger att man känner oro för inbrott. Detta trots att villainbrotten är färre än på länge.

– Vi har haft åtta villainbrott hittills i år i Vimmerby, vissa år har vi haft 30-40, säger Håkan Karlsson.

49 procent uppger att de tycker att polisen bryr sig om de lokala problemen.

– Det är ju det vi vill, att folk ska känna att vi bryr oss. Vi märker direkt hur engagerade folk är när vi lägger ut att vi gjort hastighetskontroller på sociala medier. Helst vill man se oss överallt.

Trygghetsmätning

Polisen och kommunerna genomför årligen en trygghetsmätning bland slumpmässigt utvalda invånare i åldersgruppen 16-85 år. Syftet ör att öka tryggheten bland medborgarna och resultatet är en del i polisens och kommunens verksamhet framförallt när det gäller det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet. I undersökningen får man svara på ett antal frågor om eventuella problem där man bor, om man varit utsatt för brott senaste året, om man känner oro för att utsättas för brott och även om man känner sig trygg i sitt bostadsområde på kvällarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om