Fler köper vätskeersättning - brist i hettan

Hur ska vätskeersättningen räcka under Bullerby Cup? Under veckan har den frågan varit aktuell för försäljarna i Vimmerby.

Amanda Leander, på Apoteket Hjärtat, berättar att det är fler och fler som tycker att vätskeersättning är viktigt. "Jag tror det är det vi säljer mest av nu."

Amanda Leander, på Apoteket Hjärtat, berättar att det är fler och fler som tycker att vätskeersättning är viktigt. "Jag tror det är det vi säljer mest av nu."

Foto: Amy Karlsson

Vimmerby2018-07-20 08:00

Just nu råder det nationellt brist på vätskeersättning, eftersom konsumtionen är högre än vad leverantörerna är vana vid sedan tidigare år.

– Det är en ökad efterfrågan på dubbla sätt, berättar Ulrika Essén, apotekschef på Apotek Hjärtat i Vimmerby.

Dels handlar det om värmen och dels handlar det om att fler personer fått upp ögonen för att det är bra att använda vätskeersättning.

– Jag tror definitivt försäljningen har ökat i år på grund av att folk läst om vätskeersättning på sociala medier. Många som kommer hit och frågar efter vätskeersättning berättar att de hört att det är viktigt, säger Amanda Leander, apotekstekniker på Apotek Hjärtat.

Ulrika Essén berättar att de arbetat intensivt med att hitta lösningar på hur de kan få tag på vätskeersättning.

– Alla leverantörer har svårt att tillhandahålla tillräckligt mycket.

Ulrika hade en förhoppning att kunna få förtur just nu med tanke på att Bullerby Cup spelas i Vimmerby nästa vecka. Det var inte möjligt, eftersom behovet av mer vätskeersättning finns i hela landet. Men nu ser det ljust ut.

– Vi har blivit lovade mer vätskeersättning i början av nästa vecka.

Det tycker både Ulrika och Amanda känns som en lättnad.

– Vi var först nervösa inför Bullerby Cup, men nu är vi inte nervösa längre, säger Amanda.

Det har hittills aldrig varit slut på all vätskeersättning på Apoteken och livsmedelsbutikerna i Vimmerby, utan det är utbudet som är begränsat. Men resultatet har blivit att ett antal personer valt att låta bli att köpa vätskeersättning.

– Det är många som vill ha en speciell smak och om den inte finns låter de bli att köpa, säger Amanda.

Hallon och svartvinbär är smakerna som det sålts mest av på Apotek Hjärtat. Amanda själv tycker inte att vätskeersättning smakar så gott, oavsett smak. Men nu den här sommaren när det är så varmt börjar hon varje dag med en vätskeersättning.

– Det är viktigt att få i sig salterna. Jag har märkt att jag inte mått så bra, har fått som solsting. När jag tar vätskeersättning blir det bra.

Bilal Atac, på Apotek Äpplet, har inte känt någon oro kring bristen på vätskeersättning.

– Vi har inte samma utbud nu när Resorb original inte har levererats, men det är ingen fara, för vi har gott om annan vätskeersättning att sälja, säger Bilal Atac på Apotek Äpplet.

Visste du att...

... det går att göra egen vätskeersättning? Vatten, salt och socker är allt som behövs.

... förstoppning, torra ögon, sötsug och dålig andedräkt kan vara tecken på vätskebrist?

... på Apoteket står vätskeersättningen under kategorin "mage"?

... risken för att bli förkyld eller få halsfluss är större om du har vätskebrist? Det beror på att det finns många antikroppar i slemhinnor i mun, näsa och hals. Dricker du inte tillräckligt med vatten så torkar dina slemhinnor ut - du blir då mer mottagliga för infektioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!