Fler mattetimmar - trots lärarbrist

När elevkullarna växer blir lärarbristen ett större problem. Innan sommarlovet beslutade riksdagen att öka antalet mattetimmar på mellanstadiet. I Sverige skulle det behövas ytterligare tusen behöriga mattelärare. Enligt Birgitha Sahlin skulle Vimmeby behöva två behöriga mattelärare.

Foto: TT

Vimmerby2016-07-02 09:00

Riksdagen har bestämt att elever på mellanstadiet ska får mer matematik i skolan. Undersökningar har visat att svenska elever har blivit allt sämre på matte. Därför ska eleverna få en till mattetimme i veckan. Problemet är att det saknas behöriga lärare.

– Hela landet har brist på mattelärare. Det är ej klart med finansieringen till hösten. Som vi ser det är det väldigt svårt att genomföra den ökningen från höstterminen 2016. Man får göra sitt bästa. Riksdagens beslut kommer väldigt sent, vi planerar i redan i mars, säger förvaltningschefen på barn och utbildning Birgitha Sahlin.

Utökningen kommer läggas i årskurs 4-6 och det utökas med 120 timmar.

– Vi kommer inte klara att leva upp till riksdagens krav hösten 2016, det gör vi inte. Det är bekymmersamt för eleverna som behöver extra mattetimmar, berättar Birgitha.

För att lösa detta behöver Vimmerby två till lärare som enbart skulle undervisa i matematik.

– Varje rektor kommer pussla det man kan, man tittar om det finns någon lärare som inte har full tjänst, som kan tänka sig gå upp i tjänst. Det kommer nog vara olika lösningar på varje skola.

Lis Astrid Andersson ordförande på barn och utbildningsnämnden berättar att kommunen kommer få pengar från staten till detta.
– Det är viktigt att pengarna går till barn- och utbildningsnämnden, så vi kan klara av satsningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om