Andelen gymnasieelever med ogiltig frånvaro har ökat i Sverige, vilket resulterat i att rekordmånga nu fått sitt studiebidrag indraget. Statistiken från CSN visar dock att siffrorna skiljer sig mellan länen och mellan fristående och kommunala skolor.
– På friskolorna ser vi både ett ökat antal elever och en högre andel med ogiltig frånvaro. Det får genomslag på andelen med indraget studiebidrag totalt sett, säger Andreas Dahlkvist, analytiker hos CSN.
På kommunala skolor är antalet skolkare i stort oförändrat, men inte i Vimmerby och Hultsfred. I Vimmerby har andelen elever med ogiltig frånvaro ökat med runt en procent varje läsår under de tre senaste åren. Detta läsår blev 11,4 procent av eleverna på Vimmerby Gymnasium av med sitt studiebidrag. I Hultsfred ligger motsvarande siffra på 8,2 procent. Även där har andelen skolkare ökat, och nästan fördubblats sedan läsåret innan.
Vad som räknas som skolk bedöms av skolan, men handlar om att eleven haft ogiltig frånvaro vid upprepade tillfällen. Det kan även ses som skolk om man ofta är sen till lektioner, vid flera tillfällen lämnar lektionen tidigare eller åkt på semesterresor utan skolans godkännande. Studiestödet på 1 250 kronor i månaden dras då in, och i vissa fall krävs även återbetalning från personen eller dess vårdnadshavare. Om elevens familj tar emot andra bidrag, så som till exempel bostadsbidrag eller flerbarnstillägg, kan även dessa påverkas.