Varje måndag mellan klockan åtta till tio på kvällen kan tjejer i Vimmerby och Hultsfred skriva med någon av Tjejjouren Madickens medlemmar. Malin Starenflykt säger att fler kontaktar dem numera och att vissa skriver om allvarligare ämnen nu än före pandemin.
– Jag vet inte om det är ett uppdämt behov eller att de vet var de hittar oss nu.
Hon säger att de som skriver om tyngre ämnen ofta berättar om en känsla av att vara utlämnad i sin situation och att de inte vet vem de ska prata med.
– Vi ska vara som en storasyster och finnas som stöd. Om de inte vet vem de ska prata med får man börja nysta för att hitta olika kontaktvägar.
Samtidigt lyfter Malin att det inte alltid rör sig om ett "problem" utan att personen bara vill ha någon att prata med – om både högt och lågt.
Föreningen startades 2015 och riktar sig främst till tjejer och unga kvinnor i åldrarna 12 till 25 år. I dagsläget är det drygt tio medlemmar och bland dem är det några som turas om att vara tillgängliga på måndagar när deras chattfunktion håller öppen.
Nu vill föreningen få fler unga att engagera sig lokalt.
– Det behövs. Vi tror att vi är det mest jämställda landet i Sverige men vi har en lång lista med saker att jobba med. Det handlar inte bara om lön.
Medlemmar har varit ute och informerat om föreningen på gymnasiet och folkhögskolan i Vimmerby och nu på måndag vid klockan 18 bjuder de in till en träff på Fabriken dit tjejer kan komma för att höra mer om vad de gör.
Vad är syftet med att värva fler medlemmar?
– Vi vill komma ut i skolorna mer och prata om olika ämnen igen. Vi vill kunna erbjuda mer, exempelvis om en förening vill plocka in oss för ett snack ska de kunna göra det och är man fler blir det inte så svårjobbat.
I dagsläget brukar det vara omkring sex olika personer som kontaktar dem vid chattillfällena och Malin tycker det är viktigt att föreningen är synlig lokalt så att tjejer känner sig trygga med att börja prata med dem.
Hon berättar att föreningen ska söka bidrag för att se om de kan anställa någon som kan arbeta mer med att komma ut till skolor och föreningar framöver.
Malin berättar att hon engagerade sig i föreningen för ett par år sedan för att hon är intresserad av jämställdhet och att det går att anpassa hur mycket tid man vill lägga i föreningen.