Fler väljer sol

Allt fler i kommunen väljer att utnyttja energin från solen. I en ranking som Svensk Solenergi gjort, baserat på hur många som utnyttjar stöden till solel och solvärme, hamnar Vimmerby högt upp.

Foto:

Vimmerby2009-07-21 06:20


Solenergi är på frammarsch - även i lilla Vimmerby. Vår kommun rankas som 35:a av Sveriges 290 kommuner i ett "solenergiindex" som Branschföreningen Svensk Solenergi sammanställt. Detta index är baserat på hur hushåll, företag och organisationer har utnyttjat de ekonomiska stöd till solel och solvärme som finns i Sverige i dag.
En hel del stödpengar har gått till projekt i Vimmerby - och en av dem som valt att installera en solvärmeanläggning är Lars-Göran Johansson på Vimmerby Camping. Den nya service- och lägenhetsbyggnaden som finns på campingen får värme och varmvatten genom solenergi.
- En av anledningarna till att jag valde solenergi är att jag vill försöka ha en miljöprofil på företaget. Dessutom har jag mitt största uttag av värme och varmvatten under sommaren, då det är som mest sol, säger Lars-Göran Johansson.
Han berättar att beslutet att välja solenergi också är ett försök att sänka kostnaderna.
- Det är en väldigt dyr investering, men på 4 -5 år har vi betalat merkostnaden. Sedan är det ren vinst, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om