Flera ämnen saknas på utbildningen

Kommunen erbjuder inte alla ämnen i särskild utbildning för vuxna. Vuxenutbildningen gör också för långa uppehåll under året.

Symbolbild för vuxenutbildning. personerna på bilden har ingenting med Skolinspektionens påpekade brister att göra.

Symbolbild för vuxenutbildning. personerna på bilden har ingenting med Skolinspektionens påpekade brister att göra.

Foto: Janerik Henriksson / TT

Vimmerby2018-06-30 20:00

Det är några av de brister Skolinspektionen pekar på efter en granskning av den kommunala utbildningen för vuxna i Vimmerby kommun.

I ett föreläggande från den 27 juni i år ställer Skolinspektionen ett flertal krav på åtgärder. Det rör sig om att man ska se till att alla ämnen erbjuds för studerande i den särskilda utbildningen för vuxna. Enligt Skolinspektionen saknas kemi och religionskunskap i dagens utbud.

Skolinspektionen anser också att det gör för långt uppehåll i utbildningen och kräver att kommunen ska se till att särskild utbildning för vuxna erbjuds kontinuerligt under året.

Kommunen åläggs också att förbättra det systematiska kvalitetsarbetet så att lagens krav och de nationella målen uppfylls. Det handlar bland annat om att kontinuerligt ta in resultat och granska dem för att utifrån det utveckla verksamheten så att behoven hos varje elev tillgodoses.

Inspektionen ställer också krav på kommunen att se till att det bedrivs ett målinriktat arbete mot kränkande behandling. Senast den 30 november vill inspektionen ha svar för hur kommunen ska åtgärda bristerna.

Fakta Vuxenutbildningen i Vimmerby

Komvux har cirka 400 elever i Vimmerby, varav hälften läser SFI, Svenska för invandrare, och hälften på grundläggande respektive gymnasial nivå.

Särvux har 13 elever.

Källa: Vimmerby kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!