Flera års väntan på fiber-pengar

Fiberföreningar i länet har stora problem med de statliga bidragen. Det kan ta ett år innan de ens får besked om de får pengar och minst lika länge till innan pengarna betalas ut. Nu hoppas föreningarna i Pelarne att landshövdingen ska skynda på handläggningen.

Vimmerby2013-05-17 06:24

- Landshövdingen förstod problemet och lovade att göra något åt det, och det tycker vi är ett bra besked, säger Rolf Ericsson i Pelarne fiberförening som tillsammans med Roland Ogebrink från Djurstorpföreningen och kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk nyligen uppvaktade länsstyrelsen och landshövding Stefan Carlsson om bredbandproblematiken.
Båda föreningarna är så långt framme att de i princip är redo att säta spaden i jorden, i varje fall i höst när kommunen drar stamledningen genom bygden. Men för att gräva för bygdens eget nät behöver de statliga pengar. Men vet inte ens när de får besked om de får bidrag eller inte.
- Vår förening har ansökt om två miljoner, men det finns bara tiotalet miljoner att fördela i länet. Det är väl ungefär den summan som egentligen borde gå bara till Vimmerby kommun, säger Rolf Ericsson.

Flera års väntan
En ny ansökningsperiod kommer, men vilka pengar som finns i den är oklart.
Men det är framför allt väntetiden på både besked och på en eventuell utbetalning som bekymrar i dag.
- Det kan ta upp till ett år innan ansökan är behandlad. Det är orimligt, anser Rolf Ericsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om