TBE är en virussjukdom som sprids via fästingar. Om fästingen bär på viruset blir man smittad direkt när den biter sig fast eftersom det finns i fästingens spottkörtlar.
Till skillnad mot borrelia som är en bakterie och därför kan botas med antibiotika finns ingen behandling för TBE.
– TBE läker ut av sig självt men får man de allvarliga symtomen med hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation behöver man sjukhusvård. Diagnos ställs med ryggmärgsprov på sjukhus. Det kan ta lång tid att bli fri från symtom och vissa kan bli bestående, berättar Maria Sleman, som är sjuksköterska på Vimmerby Hälsocentral.
Inkubationstiden är vanligen en till två veckor. De flesta som får TBE får inga symptom alls, men ungefär en tredjedel får mildare influensaliknande symptom. Ytterligare en andel utvecklar allvarligare symptom med hjärninflammation, hög feber, huvudvärk och förvirring. Vissa får kramper och förlamningar.
– Råd är att bära täckande kläder, stövlar, långärmat/långbyxor i skog och mark. Mörka kläder drar inte till sig fästingar lika lätt. Man bör kontrollera kroppen efter att man varit utomhus. Fästingen kan vandra omkring flera timmar innan den biter sig fast, förklarar Maria Sleman.
Fästingen tas bort så snabbt det går med en fästingplockare eller pincett och bettstället tvättas med tvål och vatten. Rekommendationen är att ha koll på bettstället cirka en månad efter.
– Man bör vaccinera sig om man bor eller vistas i riskområde, särskilt personer som vistas mycket i skog och mark.
TBE sprids i landet så vaccinet kan ges även till dem som inte vistas i riskområde. Vaccinet har få biverkningar och det finns sällan anledning att avråda den som vill vaccinera sig.
Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att TBE har ökat i nästan hela landet under det gångna året. Totalt rapporterades 594 fall i Sverige, enligt de siffror tjänsten Newsworthy tagit fram. Året dessförinnan rapporterades 451 fall, vilket är en ökning med något över 30 procent. Under en tioårsperiod har den totala smittsiffran i landet nästan tredubblats.
I Kalmar län rapporterades sex fall förra året, vilket är två fler än 2022. De kommuner som drabbats värst är Hultsfred och Västervik med två fall vardera, följt av Vimmerby och Kalmar med vardera ett fall.
Från övriga kommuner i länet har inga fall rapporterats. Både Hultsfred och Vimmerby hade noll fall rapporterade 2022.