Flera lokala företag måste återbetala permitteringsstöd

Lokala företag krävs nu på delar av det statliga stöd de fick i våras. Enligt Tillväxtverket hade de inte rätt till hela summan.

Reklambyrån Roxx vd Jakob Andersson säger att han ser återbetalningskravet från Tillväxtverket som någonting positivt.

Reklambyrån Roxx vd Jakob Andersson säger att han ser återbetalningskravet från Tillväxtverket som någonting positivt.

Foto: Jenn Hultberg / Arkiv

Vimmerby2021-08-24 06:00

Ett av företagen som behöver betala tillbaka delar av permitteringsstödet är reklambyrån Roxx Communication Group i Vimmerby. Enligt ett beslut från Tillväxtverket krävs de på 102 424 kronor, vilket är drygt en sjättedel av permitteringsstödet som betalades ut till dem. 

Företagets vd Jakob Andersson ser dock inte återbetalningskravet som ett problem, utan snarare tvärtom. 

– Vi ser det som någonting väldigt positivt att vi får betala tillbaka en del av pengarna. När vi sökte stödet trodde vi att vi skulle permittera fler än vi behövt göra. Vi fick mer att göra och har kunnat ta bort permitteringar, så det är helt rätt att betala tillbaka, säger han.

Ytterligare ett företag i Vimmerby behöver betala tillbaka delar av permitteringsstödet men i det fallet rör det sig endast om ett antal tusenlappar. I Hultsfred måste två företag betala tillbaka varav ett krävs 85 880, vilket är alla stödpengar de fick.

Permitteringsstödet infördes för att hjälpa företag i drabbade branscher att ta sig igenom coronapandemin och företagen som sökt stödet har gjort det med en prognos om hur kommande sex månader blir. Roxx Communication Group visste att de skulle behöva betala tillbaka pengarna redan innan beslutet från Tillväxtverket kom. 

– Vi har veta om det sedan vi avrapporterade och det är inga konstigheter. Man söker på en prognos för ett halvår och det har gått bättre än vi trodde. Nu hoppas vi att det ska fortsätta i den här takten, säger Jakob Andersson.

Tillväxtverket  är en statlig myndighet under Näringsdepartementet som  har regeringens uppdrag att främja hållbar näringslivsutveckling och regional tillväxt.
Tillväxtverket är en statlig myndighet under Näringsdepartementet som har regeringens uppdrag att främja hållbar näringslivsutveckling och regional tillväxt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!