Det är framför allt på senare år som folkomröstningar blivit förhållandevis vanligt. Och en av de vanligaste omröstningarna när folket får säga sitt är vid skolnedläggelse.
En genomgång vår tidning har gjort visar att det har hållits åtta folkomröstningar om skolor i Sverige sedan 1980. På flera ställen har scenariot varit snarlikt Vimmerbys.
Raka frågeställningar
I Sunne, Årjäng, Surahammar, Grums, Ljungby, Laxå, Värmdö och Strängnäs har det blivit folkomröstning. Vår tidning har gått igenom utgången och valdeltagandet i sex av de åtta kommunerna.
För Värmdö och Strängnäs har vi inte fått fram några siffror, men där var också situationen längst ifrån Vimmerbys av de berörda kommunerna.
Enligt den sittande majoriteten i Vimmerby kommun är det svårt att få fram en fråga att ställa. Men i Sunne kommun ställdes frågan rakt upp och ner.
Kommuninvånarna gick och folkomröstade och tog ställning till frågan: "Ska skolorna i Bäckalund, Rottneros och Stöpafors läggas ner?". Anledningen till majoritetens beslut att lägga ner skolorna var både av ekonomiska skäl och av bristande elevunderlag. Valdeltagandet var 54 procent och nej-sidan vann en jordskredsseger.
Efter folkomröstningen lovade kommunledningen att följa utgången - men gjorde det inte. Två av tre skolor lades ner.
I Årjäng var två skolor nedläggningshotade på grund av ekonomiska bekymmer och ett nytt högstadium för 100 miljoner kronor.
Även där ställdes den enkla frågan: "Ska skolorna i Östervallskog och Blomskog läggas ner?". I Årjäng var valdeltagandet 51 procent och utgången var betydligt jämnare än i Sunne. Ändå vann nej-sidan, men kommunledningen valde att inte följa folkomröstningen. Kostnaden uppgick till 350 000 kronor.
Flera kommuner har röstat om skolor
Majoriteten återremitterade ärendet om folkomröstning. Anledningen: svårt att få fram en frågeställning.I åtta av Sveriges kommuner har folkomröstningar om skolnedläggningar hållits sedan 1980.Endast i Surahammar följde kommunledningen folkets vilja.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!