Planerna på ett "höghus" med ett 80-tal lägenheter på gamla Sibyllatomten i centrala Vimmerby har kritiserats från en del håll, bland annat från intresseföreningen Bevara Vimmerby.
Och förutom ett par mindre förändringar som måste till i granskningshandlingarna, är just den föreslagna höjden på de båda fastigheterna (sex respektive sju våningar) det enda som ifrågasätts. Det visar sig då kommunens utvecklingsavdelning nu har sammanställt de yttranden som har kommit in efter samråd med samtliga obligatoriska och berörda parter samt grannar.
– En boende i närheten tycker att huset blir för högt. Även länsstyrelsen ställer sig frågande till hushöjden, men har inte tagit ställning i sitt samrådsyttrande. De vill att vi ska komplettera granskningshandlingarna med hur vi har resonerat kring hushöjden och hur det påverkar riksintresset för kulturmiljön, berättar stadsarkitekt Sara Dolk.
Vad gäller Vimmerbys stadskärna är det främst husens på Storgatans ås samt kyrkans dominans i stadsbilden som lyfts fram i riksintresset för kulturmiljö. Sara Dolk tycker därför att ett hus med den höjden (max 21 meter och inte högre än Stadshotellets taknock) gör sig väl på den gamla Sibyllatomten och berättar om tankarna bakom planen.
– Stadshotellet räknas som modern bebyggelse, ännu mer modern bebyggelse är Lindex- och Coopfastigheterna och när man står på Kiosken, som den aktuella tomten heter, blir de moderna byggnaderna en barriär mot stadskärnan och Storgatan. En småskalig bebyggelse skulle helt ätas upp av de omgivande fastigheterna.
– Vi tycker att tomten redan är avskuren från det gamla Vimmerby. Därför tycker vi det är rätt att tillåta en byggnadshöjd som blir i nivå med stadshotellet. Det nya huset kommer inte att synas mer än stadshotellet i stadskärnan och det blir lågt i förhållande till kyrktornet, säger hon.
Granskningshandlingarna håller nu som bäst på att tas fram på kommunens utvecklingsavdelning.
– Efter samrådet ska vi göra några korrigeringar i planhandlingarna. Sedan ska dessa ut på samråd ytterligare en vända, berättar Sara Dolk.
Tidsmässigt tror Dolk att en granskning kan ställas ut under mars och april, och att kommunfullmäktige sedan kan fatta beslut efter semestern.
Kommunen har sedan tidigare skrivit ett markanvisningsavtal med fastighetsbolaget Aptare från Vetlanda och byggstart förväntas bli under 2020.