Flera nyheter under höstlovsöppet på Astrid Lindgrens värld

Höstlovet närmar sig och Astrid Lindgrens Värld förbereder sig för att öppna upp för besökare. I år har flera förändringar införts. "Just nu ser det väldigt positivt ut", säger Lena Möller, marknads- och försäljningschef.

"Den stora skillnaden i år är att vi inte använder logen utan alla utställare kommer att vara ute. Och att vi använder Stadsmästartorget. Vi samlar våra utställer mer", berättar Lena Möller på Astrid Lindgrens Värld.

"Den stora skillnaden i år är att vi inte använder logen utan alla utställare kommer att vara ute. Och att vi använder Stadsmästartorget. Vi samlar våra utställer mer", berättar Lena Möller på Astrid Lindgrens Värld.

Foto: Vimmerby Tidning

Vimmerby2024-10-05 18:00

– Det går bra med förberedelserna. Vi har ungefär 60-tal utställare som är klara. Vi kommer ha alla karaktärer igång förutom Lejonhjärta. Så teatern kommer vara samma som tidigare år med Pippi, Emil, Madicken, Rasmus och Ronja, berättar Lena Möller. 

Nytt för i år är att utformningen på marknaden görs om.

– Det har varit så utspritt tidigare. Nu samlar vi ihop våra utställare lite mer. Stadsmästartorget har vi tänkt på för det är en så mysig miljö. Så där kommer det bli ett nytt utställarområde och vi har gjort lite nya bodar. Sedan kommer vi utöka tältet vid Gammelgården och vi kommer ha Skolgatan som vi brukar. 

Samtidig är det ett område som kommer att tas bort.

– Vi kommer inte ha några utställare inomhus i år. Förut har vi haft utställare vid logen. Vi har haft svårt att få våra gäster att hitta ner dit och blir tråkigt för våra utställare. Vi behöver också det utrymmet själva till annat.

Riskerar inte det att ni blir mer väderkänsliga?

– Nej egentligen inte. Merparten av våra utställare står redan ute, i tält eller bod, och våra besökare brukar vara väldigt påklädda och förberedda. Det vi kan tappa på är om produkten är väldigt väderkänslig. Så vi fick några avhopp hos utställarna.

Förra året var det drygt 60 utställare och i år ser det ut att bli liknande siffror. 

– Vi har varit uppe i fler. Men efter pandemin var det en hel del som försvann. Sedan försöker vi förstås att hitta nya, några nya har vi i år. Det känns bra och inte som för lite. Men vi hade inte tackat nej till fler. Sedan vi vill ha variation och inte för många som säljer liknande produkter. Vi skulle gärna ha ännu fler lokala hantverk och lite fler med matinriktning. På vår gästenkät får vi ofta till oss att våra besökare gillar att provsmaka och handla. Så det är fortfarande intressant om det är fler utställare som vill vara med. 

I likhet med tidigare år blir det även nu ponnyridning och eldshow. Men ännu en nyhet är att öppettiderna drygas ut. 18 till 20 oktober och 26 oktober till 3 november. 

– Vi utökar med en dag. Förut har vi haft öppet helgen veckan innan. Nu provar vi även fredagen den 18:e. Det är för att försöka nå fler danskar, de har sitt höstlov den veckan. 

Hur ser intresset ut inför i år?

– Bokningsläget är ungefär som förra året. Så vi ligger bra till. Vi hoppas på 40 000 i alla fall, vi har legat däromkring de sista åren, sedan får det gärna komma fler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!