Flera oklara avtal ses över

Kommunen har gjort en rad uppgörelser med flera olika parter utan att kommunjuristen eller någon annan juridisk expert bedömt eller ens fått se avtalen. Det har lett fram till långvariga avtal som inte är särskilt bra för kommunen, anser kommunalrådet Micael Glennfalk, M.

Vimmerby2011-02-25 07:18

- Det finns ett antal avtal som kommit till på märkliga sätt, och där kommunens jurist blivit helt åsidosatt, säger Micael Glennfalk, som nu vill att kommunstyrelsen inför nya rutiner för att samma sak inte ska kunna ske igen.
- Inget kommunalråd, kommunchef eller annan chefstjänsteman ska kunna gå ihop och teckna avtal som avviker från den normala normen utan att det först granskas av kommunens egen jurist eller av någon annan expert inom det område avtalet avser, säger han.
I en promemoria till kommunstyrelsen ifrågasätter Micael Glennfalk flera avtal som en av hans företrädare, tidigare kommunalrådet Carl-Axel Centerstig, C, och förre kommunchefen Staffan Forsberg pekas ut som ansvariga för.

Avtal för miljoner
Bland annat pekar Glennfalk på de så kallade industriavtalen med Arla och Åbro.
Avtal som enligt Glennfalk kan kosta kommunen uppemot 50 miljoner kronor fram till år 2020.
Han pekar på ett hyresavtal med Vimmerby Tidning & Tryckeriförening som avser gamla VTT-fastigheten, som blev ett företagshotell mot att kommunen garanterade hyran i det fall lokalerna inte hyrdes ut. Avtalet gäller i 20 år.
- Om fastigheten blivit stående tom hade det kunnat kosta kommunen mångmiljonbelopp på grund av den långa avtalstiden, anser Micael Glennfalk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om