Björkbackens Kök & Scen stod i valet och kvalet om de skulle satsa på julbord i år eller inte men tillslut var det ändå efterfrågan som fick styra.
– Vi fick tidigt ganska många förfrågningar så vi valde att köra igång med julbord i år. Det har varit en jättestor efterfrågan från just företag. Det blir första julbordet jag sätter upp här så det ska bli kul och spännande även om det är ett jättejobb, säger köksmästare Simon Johansson.
Utöver sommaren är julen en minst lika viktig högtid för verksamheten enligt Johansson men julborden innebär även en del utmaningar.
– Förut har man kunnat vara säker på att alla råvaror finns men så är det inte längre – allt finns inte oändligt. Därför får man förbeställa mycket och vara ute i god tid. Det kan vara svårt om man inte vet bokningsläget men där har vi haft tur. Vi har bara ett 50-tal platser kvar av våra sittningar.
Har prisbilden förändrats i år?
– Råvarupriser, inflation och el påverkar jättemycket. Det går åt väldigt mycket el i ett kök och råvarupriserna är det dubbla på vissa råvaror. Samtidigt kan vi inte höja priserna i samma takt för då har vi inga kunder.
För att hantera situationen har restaurangen fått hitta nya arbetssätt.
– Vi tittar mycket på valet av råvaror samtidigt som man får tänka till och laga energismart. Även dagens lunch har ett topp-pris vi måste förhålla oss till. Vi jobbar mycket med lokala råvaror men med priserna i beaktning för vi vill att det ska passa mångas plånböcker. Jag tror dock att vi bara har svenska råvaror på julbordet i år.
Vad blir den dyraste råvaran på julbordet i år?
– Det första som dyker upp i huvudet är fisk. Fisk har gått upp otroligt mycket i pris, särskilt fryst fisk. Det beror antagligen på elpriserna men även bränslekostnader för fiskebåtar och transporter, säger Johansson.
Förra året var första gången som det då relativt nyöppnade Musteriet i Djursdala testade att ha julbord. I år satsar man vidare på konceptet och har också lagt till jultallrikar vid lunch.
– Priserna har höjts lite men vi försöker att hålla oss i låg kant ändå. Sen har vi kanske inte 15 olika sorters sill, snarare tre, och vi tänker på bra råvaror och försöker hålla ner kostnaderna genom att minska svinnet, säger Melissa Abrahamsson på Musteriet.
Målet är att fylla på med bokningar ända från 1 till 21 december och man hoppas kunna hålla öppet de flesta dagarna.
– Helgerna är nästintill fullbokade och det har börjat ramla in en del i veckorna också, det ser bra ut. Det är blandat, både familjer och mindre sällskap men vi har också flera olika företag som fastnade för oss förra året, säger Melissa Abrahamsson.
Julbordet på Musteriet håller en klassisk linje men eftersom, berättar Melissa, man har två thailändska kockar i köket kan besökare vänta sig en twist med sådant tema också. Musteriet försöker att i möjligaste mån satsa på närodlat och närproducerat och har bland annat ett samarbete med gården Stora Hycklinge.
Även Vimmerby Bowling satsar på julbord i år igen och kör från slutet av november till och med sista helgen innan jul.
– Varor har ökat i pris och vi har fått göra en liten höjning, men det gör man varje år. Vi kör ett vanligt, klassiskt och traditionellt julbord. Det har gått jättebra med bokningar och jag tror att det främst är företag som kommer till oss, säger Mari Karlsson från Vimmerby Bowling.