Vem får gå på sitt barns skolavslutning?

Hur blir det med skolavslutningarna i år, och får föräldrarna vara med? Svaret är att skolorna i Vimmerby kommun gör olika och här listar Vimmerby Tidning de olika riktlinjerna – skola för skola.

Om vårdnadshavare får komma och titta på barnens skolavslutning eller inte råder det olika bud om på skolorna runt om i kommunen. Främst beror det på att anhöriga inte alltid får plats. Bilden är tagen i Vimmerby 2022.

Om vårdnadshavare får komma och titta på barnens skolavslutning eller inte råder det olika bud om på skolorna runt om i kommunen. Främst beror det på att anhöriga inte alltid får plats. Bilden är tagen i Vimmerby 2022.

Foto: Jimmy Karlsson/Arkiv

Vimmerby2023-05-31 19:00

Skolavslutningarna hålls 15-16 juni.

BRÄNNEBRO OCH STOREBRO

På Brännebro skola och Storebro skola hålls avslutningarna i Södra Vi kyrka på fredagen respektive i Storebroparken på torsdagskvällen.

– Föräldrarna är självklart inbjudna att titta. Bortsett från de åren då vi hade pandemi och inte kunde samla folk så har vi alltid haft öppet för både föräldrar och andra släktingar. Våra skolor är inte lika stora och det finns gott om plats i kyrkan och i parken, säger Hetem Begu, rektor på Storebro skola och Brännebro skola.

RUMSKULLA

På Rumskulla skola har man skolavslutning i kyrkan på torsdagskvällen och efter det går man till hembygdsparken och fikar.

– Under pandemin var vi ju bara ute och hade inga föräldrar med, men i år har vi bjudit in alla föräldrar som vill att vara med i kyrkan. Det är en så liten skola och alla får plats. Vi hade faktiskt med eleverna i den här diskussionen och demokratiskt blev det ett beslut om att ha avslutningen i kyrkan. Flera elever har ju varit med om både det och hembygdsparken innan, säger skolans biträdande rektor Åsa Fastmarken.

undefined
"Alla föräldrar som vill får komma, ibland är det kanske inte möjligt att göra det men för oss är det möjligt", säger Torbjörn Sandberg, rektor på Södra Vi och Djursdalas skolor, som båda håller sina avslutningar i orternas kyrkor.

SÖDRA VI OCH DJURSDALA

Även på skolorna i Södra Vi och Djursdala är föräldrar inbjudna till skolavslutningen.

– Vi kommer att ha de officiella offentliga avslutningarna på torsdagkvällen, i Djursdala kyrka och i Södra Vi kyrka. Alla föräldrar som vill får komma, ibland är det kanske inte möjligt att göra det men för oss är det möjligt. I kyrkan har man varit genom många generationer och det är en plats som rymmer många. Vill man vara vädersäker så har vi inte heller särskilt många alternativ här och jag tycker att det känns gott att göra som på den gamla goda tiden, säger rektorn Torbjörn Sandberg.

ASTRID LINDGRENS SKOLA

På AL-skolan har man släppt pandemitänket, berättar rektorn Anna Ljungqvist. Men eftersom det blir så många elever i Vimmerby kyrka får vårdnadshavare och anhöriga inte plats.

– Ett tag delade vi upp klasserna och körde F-3 och 4-6 för sig, men vi tycker att det är skönt att få köra alla årskurser tillsammans. Kyrkan har en maxgräns på ungefär 600 och även när vi delade upp eleverna var det svårt att hålla. Kyrkan är fin och samtidigt den enda lokalen där vi alla kan få plats. Efter kyrkan marscherar vi i år vidare till Källängsparken, där är alla anhöriga som vill välkomna och det kommer också att framföras någon sång. Det här har föräldrarna fått ett utskick om och jag har inte fått till mig att vi ska ha fått några stora reaktioner, säger Anna Ljungqvist. 

undefined
På AL-skolans avslutning i Vimmerby kyrka får föräldrarna inte plats. "Efter kyrkan marscherar vi i år vidare till Källängsparken, där är alla anhöriga som vill välkomna och det kommer också att framföras någon sång, säger rektorn Anna Ljungqvist.

VIMARSKOLAN

För förskolan till sjätteklass, samt grundsärskolan, äger skolavslutningarna rum i skolans idrottshall på fredagsmorgonen.

– Sexornas vårdnadshavare är välkomna att titta. Vi har inte utrymme för fler, då går vi över maxantalet. Det var under pandemin som vi började titta på maxantal i klassrum och idrottshall och då såg vi att vi hade brutit gränsen rejält innan. Nu tar vi in så många vi kan men håller oss till reglerna. I år har vi inte fått några reaktioner men förra året var det en del som var besvikna, men vi har de lokaler vi har, säger Eva Grundemo, rektor för årskurs 1-6 på Vimarskolan.

FRÖDINGE OCH TUNA

För Frödinge och Tuna skola blir det skolavslutning i kyrkan på torsdagskvällen. 

– Vi har sagt att vårdnadshavare får komma och titta, i mån av plats givetvis, men kyrkan är ganska rymlig så det brukar inte vara några problem, säger rektorn Diala Eliasson.

Läsåret 2023

Vårterminen pågår fram till den 16 juni, innan dess är det lovdag den 5 juni.

Höstterminen startar den 21 augusti och pågår fram till 21 december.

Källa: Vimmerby kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!