Gamla träd mitt i Vimmerby tas bort för säkerhets skull

Två stora och gamla träd som stått åtskilliga år i centrala Vimmerby ska tas bort nästa vecka. "Det är på sätt och vis sorgligt att ta ner gamla träd, men i de här fallen är det dags" säger Andreas Roth på kommunens driftavdelning.

Den  gamla alen i korsningen Kungsgatan-Parkgatan i centrala Vimmerby är mer eller mindre död. det är inte många löv kvar på den.

Den gamla alen i korsningen Kungsgatan-Parkgatan i centrala Vimmerby är mer eller mindre död. det är inte många löv kvar på den.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-09-07 12:21
undefined
Träden mår dåligt och utgör bland annat en risk för trafikanter och måste bort, resonerar kommunen som kommer att fälla kastanjen vid Kampbacken på tisdag.

Det handlar om en gammal kastanj vid Kampbacken mellan kyrkan och Källängsparken och en gråal som står i korsningen Kungsgatan och Parkgatan. Träden kommer att fällas på tisdag och onsdag i nästa vecka.

Hur länge träden stått på sina platser är oklart, men de har funnits med i stadsbilden i åtskilliga år. Kastanjen vid Kampbacken finns bland annat med på en vinterbild tagen någonstans kring 1940- och 1950-talet och redan då har den nått en viss storlek.

– Det är på sätt och vis sorgligt och tråkigt att ta bort gamla träd, men i de här fallen är det dags. De här träden mår inte bra det ser man på dem och vi behöver ta bort dem innan det händer något, säger Andreas Roth.

undefined
Stammen på kastanjen vittnar om att den stått länge mellan Kampbacken och Storgatan, men nu ska den tas bort.

Han pekar främst på att kastanjen vid Kampbacken och Storgatan står riskfyllt till.

– Den står lite dumt. Storgatan är en pulsåder i trafiken. Det ökar risken och det påverkar också när vi ska fälla trädet, säger han.

Fällningen påbörjas direkt på tisdag morgon och under dagen är Kampbacken avstängd för trafik.

– Vi vill störa trafiken på Storgatan så lite som möjligt, inte mist KLT har en del trafik där. Det kan också ta ett tag att få bort allt. Sen tar vi den vid Parkgatan på onsdagen, säger han.

Huruvida det kommer att planteras nya träd är i dagsläget ovisst.

– Det är spartider, men på sikt kanske. Men inte precis på samma ställe.

undefined
Trädet intill Kungsgatan som ska fällas nästa vecka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!