Flera traditioner brinner inne igen – Men dessa blir av

Nu börjar andra varvet med inställda påskarrangemang och valborgsfiranden på grund av pandemin. Men några har hittat alternativa vägar.

De flesta majbrasor brinner inte i år heller. Men visst finns det undantag.  Bilden är från firandet vid Lindstorps kulle i Djursdala 2017.

De flesta majbrasor brinner inte i år heller. Men visst finns det undantag. Bilden är från firandet vid Lindstorps kulle i Djursdala 2017.

Foto: Roelof Stroetinga/arkiv

Vimmerby2021-03-21 06:49

Det blir exempelvis skattjakt i Vimmerby och majbrasa vid Nossen.

– Vi kan inte ställa in två år i rad, det går inte och vi har mycket sly och ris som behöver eldas upp, säger Hampus Thorstensson på Vimmerby Camping.

Det har nu gått ett år sen många traditionella men också nya arrangemang tvingades ställa in som en följd av coronautbrottet. Få anade nog att vi ett år senare fortfarande skulle befinna oss i en liknande situation. Men ett par veckor före påsken 2021 är det få större påsktraditioner som kan bli av. 

De kyrkliga mässorna är högst begränsade. Någon påskmaskerad i Gästgivarehagen blir det inte i år heller.

– Nej, möjligen att jag vågar hoppas att höstens "spöksmyg" kan bli av, säger Carita Thörn, arrangör bakom maskeraden som brukar dra flera hundra barn.

Men ett arrangemang som blir av i år om än i en annan form är skattjakten för barn i Vimmerby centrum. På onsdagen ställde sig styrelsen i Vimmerby handel bakom ett förslag om en skattjakt när man vill, från slutet av mars och april ut.

– Vi kommer att ställa upp en låda med en startkort och skattkarta till ett antal stationer och som slutar vid en skattkista med en belöning. Där kan man också vinna presentkort i ett lotteri bland startkorten, säger Michael Karlsson, aktivitetsledare i Vimmerby handel.

– Eftersom bara en rekommenderas gå i butiker, kan ju resten gå skattjakten när man är i stan, säger han.

Frödinge bygdegårdsförening som i fjol planerat för en stor påskmarknad med 70-talet utställare ser ingen möjlighet till revansch i år heller.

– Nej, vi hade dialog om en digital variant, men kom fram till att vi skjuter på premiären ytterligare ett år. Däremot har vi en del annat spännande på gång senare i år bara restriktionerna lättar något, säger Bertil Carlsson.

Även bland arrangörer för Valborgsmässofiranden är det främst en repris av fjolårets inställda majeldar. Storebro IF har sen en dryg vecka meddelat att man ställer in i år igen.

Djurdala Hembygdsförening har tagit motsvarande beslut.

– Det blir ingen majeld på Lindstorps kulle i år heller. Vi har planer på några mindre arrangemang fram över som någon byvandring annars ligger vi lågt tills vidare, säger ordföranden Sture Johansson.

Men vid Nossen ska det både eldas och talas.

– Det blir med största sannolikhet ett digitalt valborgsfirande med brasa, vårtal och underhållning, säger Hampus Thorstensson. 

En coronasäker skattjakt i Vimmerby kan barnen se fram emot. Hur det blir med pirater i gathörnen är dock mer osäkert. Men en skattkista finns det någonstans. Bilden ä från Skattjakten 2017.
En coronasäker skattjakt i Vimmerby kan barnen se fram emot. Hur det blir med pirater i gathörnen är dock mer osäkert. Men en skattkista finns det någonstans. Bilden ä från Skattjakten 2017.
Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!