Flera Vimmerbyrestauranger vittnar om miljontappet

Vimmerby kommuns restauranger står för det största försäljningstappet i Kalmar län. Lokala krögare kommenterar nya statistiken.

Björkbacken uppskattar att de tappat 75 procent av sin restaurangförsäljning under 2020.

Björkbacken uppskattar att de tappat 75 procent av sin restaurangförsäljning under 2020.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-03-18 06:00

Enligt SCB har restaurangförsäljningen i Vimmerby gått ner med 31 procent under 2020, vilket motsvarar 40,8 miljoner kronor. Det är den största minskningen i hela Kalmar län.

– Bara 31 procent? Vi har nog tappat 75, säger Kjell "Charlie" Karlsson köksmästare på Björkbacken.

Flera av de lokala restauranger vår tidning har pratat med vittnar om en märkbar minskning.

–Det är stor skillnad från hur det var innan så det går inte jättebra men vi lever kvar fortfarande så det är vi tacksamma för, berättar Zaher Shamme ägare av Mammas restaurang och Pizzeria. 

– För oss har det slagit stenhårt. Många av våra kunder är äldre och de försvann över en natt förra året. Nu kör vi "Charlies matkasse" och det börjar lite smått komma igång med återkommande kunder men det är tufft, säger Kjell Karlsson.  

På grund av rådande restriktioner har många restauranger tvingats att stänga sin kvällsverksamhet.

–Vi har tappat ekonomiskt eftersom vi inte har kunnat ha våra kvällsevenemang. Samtidigt har vi haft tur i att vi fått fler lunchgäster vilket gjort att vi kunnat behålla vår personal säger Magnus Frodig VD på MX World Collection.

–Vi har fått stänga ner hela vår kvällsrestaurang och kör bara luncher nu. Så vårt tapp har varit jättestort. Det är mestadels hotelldelen som får driva runt bolaget just nu, berättar verksamhetschef Elin Axelsson på Hotell Ronja och Restaurang Prime.

Men även de som har valt att hålla öppet kvällstid kämpar.

–Det går knappt runt. Mycket av tappet vi haft beror på att vi måste stänga klockan åtta och genom det förlorar många middagsgäster, säger Durhan Elezovic på Burgers&Beers.

För Musteriet i Djursdala var förra säsongen deras första och trots pandemin hade de en bra säsong, något som väger upp i statistiken. 

– Vi fick det ju jättebra och hade stor fördel av att gäster kunde sitta utomhus. Vi hade ca 250 gäster per dag och i och med att vi stängde vår restaurang inne på Oxgården kunde vi flytta ut personal till Musteriet istället, säger Staffan Samuelson VD på Oxgården och Musteriet.

För många näringsidkare blir 2021 ett avgörande år, inte minst för restaurangerna, och kanske finns det redan nu tecken på vindar som vänder.

– Nu har jag sett vissa gamla stamkunder komma tillbaka och det har nog mycket med vaccineringen att göra. Det är mycket tacksamt, avslutar Kjell Karlsson.

"Om ALV får igång en säsong så hoppas vi att det ska finnas underlag för att öppna på kvällarna igen", berättar verksamhetschef Elin Axelsson på Hotell Ronja och Restaurang Prime.
"Om ALV får igång en säsong så hoppas vi att det ska finnas underlag för att öppna på kvällarna igen", berättar verksamhetschef Elin Axelsson på Hotell Ronja och Restaurang Prime.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!