"Fler investerar i att röra på sig"

Att röra på sig är viktigt, speciellt under en pandemi där fetma klassas som en riskgrupp. "Fler investerar i att röra på sig" säger träningsinstruktör Cecilia Stålhandske.

Gym.

Gym.

Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Vimmerby2020-05-09 12:13

Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare, menar att kraftig fetma är en riskgrupp. Att ha 40 eller över i BMI ligger man i farozonen. Socialstyrelsen lade till denna riskgrupp senare än de fyra andra riskgrupperna.

– Det är svårt att säga vad det beror på. I influensa kan man tydligt se att överviktiga är överrepresenterade. Det påverkar också lungfunktionen. Vi vet inte så mycket mer än detta, säger Lisa Labbé Sandelin.

Hon menar att det är svårt att se ett samband för man inte vet vad den som avlider i covid-19, har för BMI.

– Då måste vi införa längd och vikt för att få fram ett BMI. Vi vill ju lära oss mer och mer om det här. När man kommer in med en registrering om en coronasmittad patient till smittskyddsläkaren kryssar man i om man tillhör någon riskgrupp. Då står fetma under kategorin “Annan riskgrupp” så vi har ingen exakt data på detta, säger smittskyddsläkaren.

Vimmerbys hälsocentral har inte märkt av någon oro kring att fetma är en riskgrupp. Camilla Ljungdahl, verksamhetschef på hälsocentralen klargör:

– Vi vet att fetma är en riskgrupp men vi kartlägger inte patienternas vikt när man listar sig hos oss. Vill man ha hjälp med råd och stöd kan man vända sig till vår livsstilsmottagning. 

Sofia Velinder, ledaransvarig på Friskis&Svettis, har inte märkt av ett större intresse för träning på gymmet, men mer för träning i form av promenader.

– En del 70+ kommer inte till oss för de är rädda för smittan. Många väljer att ta promenader istället.

Hela gymmet har fått anpassa sig efter de nya riktlinjerna. I Vimmerby har man tagit bort träningsformer där man delar på redskap.

– Vi har dragit ner på passen men kör så länge folkhälsomyndigheterna inte ger oss något nytt besked, säger Velinder.

På Body- gym & relax märker man av en minskning av folk på gymmet. Även här har man fått ändra sina städrutiner. 

– I början lyste det lite tomt i lokalerna men sen tycker jag att fler har kommit tillbaka, säger Cecilia Stålhandske som är PT och träningsinstruktör på gymmet.

Tror du fler är motiverade att träna för att hålla sig friska? 

– Det beror på vilken motivation man har till att träna. Nu kanske man inte är motiverad av att vara snygg på stranden som andra vårar. Man vill vara så hälsosam och så frisk människa som möjligt. Fler investerar i att röra på sig, så man kan leva längre, säger Stålhandske.

Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin säger att om man lider av både fetma och ligger i någon av de andra riskgrupperna förhöjs risken att bli allvarligt sjuk.
Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin säger att om man lider av både fetma och ligger i någon av de andra riskgrupperna förhöjs risken att bli allvarligt sjuk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!