Flydde kriget - startar bageri i Vimmerby
Vad gör man om man saknar hemlandets bröd men har desto mer drivkraft? Samer Ray från Syrien investerar tre miljoner i ett eget bageri som han räknar med att starta 1 januari i Vimmerby.– Det blir fem anställda, till att börja med. Går det bra hoppas jag kunna utveckla företaget.
Pitabröd är det som kommer att produceras i det nya bageriet i Vimmerby.
Foto: TT
– Vi hade ett gott liv, men förlorade allt. Men det fanns inget alternativ. När man har familj och barn måste man försöka skapa en ny tillvaro, det går inte i Syrien.
Han är utbildad civilingenjör med inriktning konstruktion och i hemlandet drev han eget företag. Något han drömt om att göra också i Sverige. Nu är drömmen bara myrsteg borta. I Erikshjälpens tidigare lokaler, som en längre tid stått tomma, pågår arbetet för fullt att bygga ett modernt bager – Ray Bageri AB.
Varför startar en civilingenjör som vet allt om brobyggen och byggnadsmaterial bageri?
– Vi är många som bor i Sverige som saknar våra hemländers bröd. Svenskt bröd är också gott, men det är stor skillnad. Det arabiska pitabrödet använder vi till att doppa i röror och även att fylla med pålägg och idag finns det bagerier i de större städerna, även Kalmar, men ingenting i Vimmerby-Hultsfredsområdet.
Det mesta av bageriutrustningen är på plats och Samer satsar rejält. Totalt räknar han med att investera tre miljoner för att komma igång.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!