Lågflygningar på 60 meter över Vimmerby och Hultsfred

I sommar ska geofysiska flygmätningar göras över Kalmar län, bland annat över stora delar av kommunerna Vimmerby och Hultsfred.

I sommar finns det goda chanser att se flygplan på nära håll. Lågflygning kommer ske över Vimmerby- och Hultsfreds kommuner i sommar.

I sommar finns det goda chanser att se flygplan på nära håll. Lågflygning kommer ske över Vimmerby- och Hultsfreds kommuner i sommar.

Foto: Staffan Erlandsson

Vimmerby2023-07-19 10:18

Under juli och augusti kommer Sveriges geologiska undersökning (SGU), tillsammans med Wermlandsflyg, att utföra geofysiska flygmätningar. Eftersom flygning sker på bara 60 meter så finns det goda möjligheter för de intresserade att få en bra titt på flygplanet. Vimmerby Tidning pratar med en av de piloter på Wermlandsflyg som ska utföra lågflygningen. 

När kommer flygningen att ske över våra kommuner? 

– Jag vet inte exakt, det är beroende av väder och vind. Det beror på hur mycket vi kommer hinna med. Vi kommer flyga över stora delar av Vimmerby och Hultsfred från öst till väst, säger piloten Stefan Mörck. 

Finns det någon fara för allmänheten när planen flyger på 60 meters höjd? 

– Det ska inte vara någon fara, men det är bra att de känner till oss, säger han. 

Flygningen sker i ett tvåmotorigt plan, med plats för en pilot och en navigatör, i cirka 250 kilometer per timme. Det är en kartläggning av det som finns under marken och görs över hela Sverige, just i år har turen kommit Vimmerby och Hultsfred. 

Vad kan de data som ni samlar in under flygningen att användas till? 

– Att se vilka mineraler som finns i marken eller om det finns radon. Det vi samlar in kan också användas till samhällsplanering och var man kan bygga. Vi använder passiva instrument som tar emot data, vi sänder inte ut data, säger Stefan Mörck. 

Men nervös av den låga höjden blir Stefan Mörck inte. 

– Nä, jag har gjort några flygningar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!