FLYKTINGKRISEN: Stort engagemang för de nyanlända

Störst behov av varma kläder, skor och hygienartiklar - "Omtumlande och omskakande."

Vimmerby2015-10-20 05:37


Kläder, leksaker och barnvagnar. Vimmerby visar sig från sin generösa sida- under helgen har mängder av saker skänkts till de hundratals asylsökande som anlänt.

- Det som är prio ett är varma kläder, skor och hygienartiklar. Flera kom hit i flipflops och utan strumpor, säger Magnus Budo Ericsson, ordförande i VIF, som samordnar av hjälpen.

Redan i morgon öppnar en loppis i centrum. Pengarna går till flyktinghjälpen.

Förra veckan kom omkring 120 asylsökande till Vimmerby Bed & Breakfast. I fredags kväll kom de första 150 till Oxgården, som skrivit avtal om totalt 270 personer.

Det dröjde inte länge förrän lokalbefolkningen började komma med kläder och leksaker till boendena. Men välvilja kräver också organisation.

- Det finns inte plats att förvara allt på boendena och det är heller inte optimalt att sorteringen sker där. Nu försöker vi hitta en form för det och tanken är att vi ska jobba med båda boendena och så brett vi kan, säger Vimmerby IF:s ordförande Magnus Budo Ericsson.

Magnus Ericsson skickade ut ett gruppmejl inför helgen och en av de som nappade var Peter Knutsson, fritidsledare på Fabriken. Han var en av många volontärer som hjälpte till att ta emot 150 personer i fredags kväll.

- Jag hade ledig helg och VIF behövde hjälp. Det fanns massor att göra, dela ut mackor och bullar och gosedjur, hjälpa människor in i rätt rum, leka med barnen. Det är lite knepigt när man inte kan språket - de stora hjältarna är alla som kan alla som kan arabiska, dari och persiska och som ställer upp med sin tid.

I fredags startade Peter Knutsson på eget initiativ en insamling. Bara efter en dag hade det swishats in drygt 4 000 kronor.

- Jättebra. Pengarna går till underkläder och hygienartiklar, sånt som behövs mest.

Redan nu har alla på Oxgården som behöver barnvagn fått det.

- Vi ska träffa Bed & Breakfast ikväll (måndag) och se över behoven och erbjuda dem vårt stöd också. Det finns så mycket engagemang och så många som vill hjälpa till och vi vill ha med hela föreningslivet i det här, säger Magnus Ericsson.

Läs mer i tisdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om