Flytta kyrkan

I maj firar Storebro kyrka 40-årsjubileum. Men efter firandet kan det bli andra bullar - kyrkan kanske ska rivas för att flyttas till Gransnäs ungdomsgård. Förslaget finns med på den tuffa besparingslistan när kyrkan drabbas av lågkonjunkturen.

Våren 1969 fick Storebroborna sin kyrka. Men nu kan det bli så att de blir kyrklösa igen - det finns ett förslag att flytta kyrkan till Aneby när pastoratet ser över sina kostnader.

Våren 1969 fick Storebroborna sin kyrka. Men nu kan det bli så att de blir kyrklösa igen - det finns ett förslag att flytta kyrkan till Aneby när pastoratet ser över sina kostnader.

Foto:

Vimmerby2009-01-20 07:09


På en enda dag restes kyrkan i Storebro. Frågan är om det kommer att gå lika snabbt att ta ner den, om den ska flyttas till Gransnäs ungdomsgård i Aneby.
Det drastiska steget att göra sig av med en av sina kyrkor finns med på ett första förslag från pastoratets fastighetsutskott när Vimmerby pastorat nu ser över kostymen.
- Vi sitter på många hus och byggnader och Storebro kyrka är något vi haft uppe för diskussion, bekräftar kyrkoherde Bo Lindell.
Att just Storebro ligger pyrt till har flera orsaker, där Storebrobornas kyrkovanor väger tyngst.
- Storebroborna är dåliga på att gå i kyrkan. Det finns en trogen grupp på 11-12 personer som kommer, alltid samma människor oavsett om det är onsdagskvällarnas gudstjänster eller söndagsgudstjänsterna som vi har någon gång i månaden. De som kommer är väldigt engagerade, alltid att räkna med - och de sjunger bäst av alla!
Men hur ser det ut i de andra kyrkorna i pastoratet?
- I Vimmerby har vi 70-80 besökare, Frödinge, Tuna och Pelarne ligger på 25-27 en vanlig söndag, Locknevi 25-30 men där har man å andra sidan få gudstjänster, i Rumskulla omkring 25. Jag tycker det bör vara 20-30 personer för att det ska vara försvarbart.
Bo Lindell tycker också att det är skralt med nyttjandet av kyrkan vid olika förrättningar.
- De flesta väljer att ha sina dop, bröllop och begravningar i Pelarne eller inne i stan. Men Storebro är ju ingen egen församling, och det kan spela in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om