Peter Högberg (S) var ordförande i kultur- och fritidsnämnden när beslutet togs.
– Utifrån det ekonomiska läget var det inte längre aktuellt, men jag tror fortfarande på idén, i sak.
Kommunen köpte och renoverade Fabriken under 2009, som sedan dess fungerar som allaktivitetshus och fritidsgård.
– Vi har allt från 40 till runt 200 ungdomar här varje dag, men snittet kanske ligger på 50, säger fritidsledare Peter Knutsson.
Frågor som "när ska ni flytta?" och kommentarer som "ni är väl inte kvar i de gamla lokalerna?" poppar upp med jämna mellanrum, trots att någon flytt inte varit aktuell på länge.
När han och hans kollegor hösten 2015 fick veta att Fabriken skulle flyttas till Kulturskolan kom det som en överraskning.
– Vi var på en föreläsning om barnkonventionen på Näs när vi fick höra det här och blev tagna på sängen. Särskilt förvånade blev vi när allt skulle gå så snabbt, det pratades om att flyttlasset skulle gå om två veckor, säger fritidsledare och samordnare Camilla Karlsson.
Under hösten gick diskussionerna om flytten.
– Det gick ändå ganska långt och vi satt i byggmöten med Kulturskolans personal, det fanns till och med ritningar framtagna på hur förändringar skulle göras på bottenplanet på Kulturskolan för att passa verksamheten. Vi var i princip redo att ta spelen under armen under jullovet, men tiden gick och ingenting hände.
Flyttbeslutet väckte en hel del oro, inte minst hos de föreningar som har verksamhet i Fabriken.
– Det var många som kom och frågade var de skulle vara och det finns de som fortfarande känner sig osäkra. Det som gjorde det rörigt för vår del var när det skulle gå så snabbt. Vi ville bara att det skulle ske under ordnade former, säger Peter Knutsson.
Ni var alltså inte direkt negativa till flytten?
– Vi trivs absolut i de lokaler vi har och har fått igång bra verksamhet här. Men hade vi fått flytta hade vi gjort det bästa av det. Det hade funnits fördelar med Kulturskolan också. Hade det funnits obegränsat med pengar och man kunde göra om lokalerna skulle jag kunna tänka mig att flytta, men handlar det om nödlösningar har vi det mycket bättre här.
Nu var det just pengarna det stöp på. Peter Högberg (S), ordförande i nu nedlagda kultur- och fritidsnämnden som beslutade om flytten, säger att resonemanget bestod av två delar.
– Vi såg dels att Fabriken riskerade att bli Vimarskolans fritidsgård, en flytt till A-huset, Kulturskolan, skulle bryta det och bli alla Vimmerbyungdomars fritidsgård med ett mera centralt läge, där fritidsledarna också enklare skulle kunna fånga upp ungdomar ute på stan. Dels såg vi en möjlighet att spara pengar. När nya majoriteten tillsattes fanns en tanke att kommunala verksamheter som hyr externa lokaler istället skulle kunna flytta in i Fabriken.
Men när kultur- och fritid tittade närmare på flytten visade det sig att några pengar att spara, det blev det inte.
– Inte i ett första läge. Lokalerna skulle behöva göras i ordning och det fanns inte pengar för investeringar, så med utgångspunkt för vårt ekonomiska läge var det inte längre aktuellt. Dessutom satt flera av de verksamheter som finns i externa lokaler på långa hyresavtal.
Verksamheten på Fabriken rullar alltså på, precis som vanligt. Och det lär den göra ett bra tag till. Någon valfråga lär en Fabriken-flytt inte bli.
– Händer det inget drastiskt blir det inte aktuellt före valet, nej, med tanke på de långa hyreskontrakt kommunen måste ta sig ur. Men jag tror fortfarande på idén, i sak, säger Peter Högberg.