Foderbrist kan leda till att fler djur måste slaktas

Värme, torka och en sämre förstaskörd gör att flera bönder riskerar brist på foder. Det kan i sin tur leda till att fler djur måste slaktas.

Efter andra- och tredjeskörden vet bönderna vår tidning talat med om fler djur kan behöva slaktas på grund av foderbrist som uppstått på grund av torkan.

Efter andra- och tredjeskörden vet bönderna vår tidning talat med om fler djur kan behöva slaktas på grund av foderbrist som uppstått på grund av torkan.

Foto: TT

Vimmerby2018-06-12 18:00

Förstaskörden blev sämre än vanligt, uppger flera lokala lantbrukare som vår tidning talat med. Andra beskriver skörden som ”helt okej” men befarar att andraskörden däremot kan bli sämre.

– Förstaskörden har inte varit lika bra som den brukar och om vädret fortsätter som det gjort nu och det inte kommer något regn, kan följden bli att gräset bränns sönder och det inte blir så stor andraskörd. Då kommer det leda till foderbrist på riktig, säger Therese Rödin Georgsson, lantbruksekonom på LRF i Vimmerby.

– Under sommaren har många korna ute på bete men även betet bränns ju sönder just nu och det kan leda till att bönderna måste stödutfordra djuren. Då tar man av det fodret som körts in redan under sommaren, vilket man vanligtvis brukar göra först till hösten. Det kommer inte vara bra och kan då tyvärr leda till att vissa måste slakta fler djur än vad man räknat med.

Therese Rödin Georgsson säger att läget ser likadant ut i hela landet.

– Tidigare har det kanske varit dåliga skörder på lokala platser, men man har ändå kunnat köpa foder från andra håll i landet och frakta det hit. Men det ovanligt torra vädret råder ju över hela Sverige och då kommer det förmodligen inte finnas så mycket foder att köpa. Väderläget som är just nu är extremt.

Flera av de lokala lantbrukare som vår tidning talat med tror i dagsläget inte att man kommer behöva slakta fler djur än beräknat. Men det kan ändras fram mot hösten beroende på hur kommande skördar blir.

– Vi fick en 75-procentig förstaskörd i år ungefär mot vad vi brukar få. Vi har lite foder i lager sedan förra året men vårt reservlager har gått nedåt och nedåt i mängd, säger Anders Nilsson, mjölkbonde i Flaka.

Ser du någon risk att behöva slakta djur på grund av foderbristen?

– Det tror och hoppas jag inte. Det är ju inte kört än, det kan komma regn fortfarande och det gäller att inte ge upp hoppet.

Kristina Lindelöf som driver en mindre lammproduktion i Ingebo har valt att tidigarelägga slakten i år.

– Jag ringde till slaktanmälan eftersom jag var orolig för djuren och då sa de att det var fulltecknat året ut. Vi är alltså bara i juni och ända fram till januari går det inte skicka några djur. Antagligen är folk rädda för hur det kommer bli.

– Förstaskörden blev inte så stor och det är högst osäkert hur det blir med andra och tredje skörden. Kommer det inget regn vore det katastrof, säger Kristina Lindelöf.

Extrem värme och brist på nederbörd gör att flera lokala lantbrukare riskerar foderbrist till sina djur.
Extrem värme och brist på nederbörd gör att flera lokala lantbrukare riskerar foderbrist till sina djur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om