Fokusvecka ska öka beredskapen i kris...

Invånarna ska bli bättre föreberedda på att hantera krissituationer som exempelvis längre strömavbrott, storm eller akut vattenbrist. Men Vimmerbys invånare får till skillnad från andra kommuner i länet, ingen extra information den här veckan – på grund av tidsbrist.
– Vattenfrågan tar väldigt mycket tid och vi lägger all kraft på det just nu, säger kommunens säkerhetssamordnare, Håkan Westerback.

Säkerhetssamordnare, Håkan Westerback.

Säkerhetssamordnare, Håkan Westerback.

Foto: Jimmy Karlsson/Arkiv

Vimmerby2017-05-09 07:30

För första gången anordnar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, en nationell vecka för att uppmärksamma vikten av grundläggande kunskaper hos allmänheten inom krisberedskap vid allvarliga samhällsstörningar.

Länsstyrelsen har i samarbete med kommunerna i länet jobbat fram ett program för veckan, där olika aktiviteter kopplat till krisberedskap anordnas mellan den 8-14 maj runt om i länet. I Emmaboda får skolelever arbeta med temat och kommunen visar upp hur en krislåda kan se ut, Västervik anordnar live-chatt med räddningstjänsten och Oskarshamn visar biofilmer som handlar om extrema väderförhållanden, med mera. Men i Vimmerby sker inga särskilda aktiviteter kopplade till krisberedskapsveckan.

– Det har att göra med att vi inte hinner att anordna några egna aktiviteter, vi har mycket annat som stjäl vår tid just nu och den här temaveckan låg lite fel i tid för oss, säger Håkan Westerback.

– Vårt fokus ligger på problem som är i närtid och för oss handlar det om att vattenfrågan tar mycket tid.


Är inte just vattenbrist en del av krisberedskap?

– Absolut, och vi lägger all kraft på det just nu. Vi tittar bland annat på en vattenkampanj som Öland körde förra sommaren och det gäller att informationen ska kommuniceras ut också. Men vi hoppas att vi är bättre förberedda inför nästa års krisberedskapsvecka och att vi då kan ha egna aktiviteter i Vimmerby.


Om Vimmerby kommun hade varit med, vad hade du tyckt varit viktigast att lära ut till invånarna?

– Det viktigaste är ”72-timmarsberedskap” alltså att man ska kunna vara förberedd på att klara sig själv hemma i 72 timmar, att ha mat och tillgång till vatten även om man blir utan ström.

Fredrik Nygren på länsstyrelsen i Kalmar säger att krisberedskapsveckan kom till efter en undersökning gjord av MSB där det framkom att svenskarna hade dålig koll på vad man förväntas kunna göra själv vid en kris.

– Samhällets resurser kommer inte kunna hjälpa alla vid en krissituation, därför är det viktigt att de som har möjlighet att förbereda sig inför extrema väderhändelser eller vattenbrist, faktiskt gör det, säger Fredrik Nygren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om