"Folk vet för lite om diabetes"

Christoffer Cederstrand fick diabetes när han var 16. Florence Svensson när hon var 65.
- Jag brukar säga att jag fick diabetes i "avskedspresent" när jag gick i pension, säger Florence.
Igår, på Världsdiabetesdagen, fanns de på hälsocentralen i Vimmerby för Tjustbygdens Diabetsförenings räkning, för att sprida information.

Christoffer Cederstrand och Florence Svensson tycker att spridandet av information är något av det viktigaste de kan göra.

Christoffer Cederstrand och Florence Svensson tycker att spridandet av information är något av det viktigaste de kan göra.

Foto:

Vimmerby2017-11-15 14:00

Diabetes är en av våra folksjukdomar och ungefär 450 000 personer i Sverige har sjukdomen - som egentligen inte är en, utan flera sjukdomar med olika orsaker. Den gemensamma nämnaren är att blodsockret är för högt.

- Okunskapen är stor och det är viktigt att sprida information, säger Christoffer Cederstrand, 28, som haft diabetes typ 1 sedan han var 16.

Han och Florence Svensson, 72, delade ut broschyrer och annat material på hälsocentralen i Vimmerby på Världsdiabetesdagen, som alltid uppmärksammas runt om i världen den 14 november. Anledningen till det är att Frederick Banting, som tillsammans med Charles Best upptäckte insulinet, föddes det datumet.

Florence Svensson har också diabetes typ 1 och fick diagnosen sent.

- De flesta vet inte skillnaden på typ 1 och typ 2. Många säger "det är väl bara att ta en tablett eller spruta, så kan man äta vad man vill". Jag var lika okunnig själv när jag fick beskedet och höll på att gå i taket. Varför fick jag diabetes, jag som alltid älskat att motionera och tyckte jag gjort allt för att leva sunt. Jag såg det som ett orättvist straff och trodde livet var slut.

Vid typ 1-diabetes slutar kroppen att bilda insulin och insulinet måste tillföras via injektioner.

- Jag håller mig till mina sprutor, men Christoffer är lite mera teknisk och använder insulinpump, säger Florence.

Typ 2-diabetes är mer komplex. Sjukdomen kommer smygande och risken att drabbas ökar med ålder, ärftlighet och övervikt.

Christoffer Cederstrand och Florence Svensson tycker att spridandet av information är något av det viktigaste de kan göra.

- Det är ju jättebra om man exempelvis vet att den som fått insulinkänning och kanske rentav svimmar behöver sött, sött och att man inte drar slutsatsen att han eller hon är berusad. Allt fler drabbas av diabetes.

Information bidrar också till att minska stigmat kring sjukdomen.

- Det är kanske konstigt, men de första fem åren skämdes jag så mycket att jag aldrig kunde tänka mig att ta insulin inför andra. Jag ville inte ha frågor om det, ville inte prata om diabetes, säger Christoffer.

Florence tycker att det är bra att diabetes har särskild dag.

- Och i år sänds ju en tv-sänd diabetesgala på TV3 för första gången, ledd av Peter Jihde. Han har gett sjukdomen ett ansikte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om