Folkhögskolan startar ny utbildning

Vimmerby Folkhögskola startar upp utbildningen Musikal - Produktionsår. "Vi har precis gjort den sökbar på vår hemsida. Får vi bara tillräckligt med deltagare så kör vi", säger rektor Susanne Lindvall.

Vimmerby folkhögskola satsar på en ny utbildning. Hösten 2022 planeras Musikal - Produktionsår att starta.

Vimmerby folkhögskola satsar på en ny utbildning. Hösten 2022 planeras Musikal - Produktionsår att starta.

Foto: Kajsa Lundahl

Vimmerby2022-01-26 17:00

Förra året gick startskottet för den ettåriga musikallinjen på Vimmerby Folkhögskola. Nu drygas utbudet ut med ytterliggare en ettårig utbildning på eftergymnasial nivå. 

– Allt började med att Jennie Leander Lilja på Kulturskolan frågade mig om vi skulle göra ett samarbete kring utbildning för de som vill arbeta med musikalgenren. Vi såg inte att det fanns ett utbud här i närheten. Så då startade vi musikallinjen. Men vi hade hela tiden planen att skapa ytterligare en utbildning som var mer inriktad på att sätta upp en produktion, säger Susanne Lindvall.

undefined
"Allt kan inte stå still. Livet pågår hela tiden och vi måste tänka framåt." Rektor Susanne Lindvall tycker att det är viktigt att satsa trots pandemin.

Den planen har nu gått i lås och fram till den 15 april går det att söka Musikal - Produktionsår. 

– Den ser lite annorlunda ut från musikallinjen som fokuserar på att sjunga, dansa och spela teater. Den nya utbildningen kommer att ha mycket fokus på scenen, att möta publik, veta hur man sätter upp en föreställning och att skapa för hela produktionen. 

undefined
"Musikallinjen är ganska fokuserad på dans även om andra ämnen som scenframställning, sång och kör också ingår. Men i produktionsåret kommer deltagarna att få jobba mer med det sceniska uttrycket, vara mer på scenen, på olika sätt, i olika sammanhang, olika ämnen och med olika pedagoger", berättar Kajsa Lundahl.

Men för att utbildningen ska bli av krävs det att minst 12 deltagare anmäler sig. 

– Det måste vi ha för att det ska vara ekonomiskt hållbart. Så vi testar på hur söktrycket kommer bli. Man måste satsa för att vinna. 

Hur tänker ni kring att starta upp en utbildning under en pandemi?

– Vi startade vår fastighetsskötarutbildning i januari 2020 och musikallinjen i höstas. Vi har följt rekommendationerna och ibland har utbildningarna varit på distans. Men det har fungerat. Den här kommer att starta i augusti då hoppas vi på mer normala förhållanden. Men hur som helst kan vi inte bara lägga oss platt ner och vänta på att detta ska gå över. Folk har fortfarande ett behov av utbildning, säger Lindvall. 

undefined
"Nu när vi har en linje igång känns det bra att kunna utöka. Jag tror att de kan tilltala olika typer av deltagare", säger Kajsa Lundahl.

 Kajsa Lundahl är kursansvarig för musikallinjen och kommer vara engagerad även i den nya utbildningen. 

– Det känns jätteroligt. Jag tror att det finns en efterfrågan generellt i landet. Har man gått en förberedande utbildning, eller ett år på folkhögskola, kan detta vara ett väldigt bra sätt att få genomföra en produktion, få erfarenhet och något att ha med på CV:t inför framtiden. Jag märker också på deltagarna på musikallinjen att de gärna vill upp på scen mer och jobba med att skapa en större produktion. Men på ett år hinner man inte riktigt komma till det stadiet utan att skala bort för mycket av det övriga. Så produktionsåret är ett bra komplement. 

undefined
Musikallinjen har idag 12 deltagare. Precis vad som krävdes för att den skulle kunna starta. "Vi började på vårterminen och hade kort tid på oss att lansera den men fick ändå tillräckligt med sökanden. Nu hoppas vi på att den blivit mer välkänd", berättar Susanne Lindvall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!