Folksjukdomen det talas tyst om

Alkoholism är en skämmig folksjukdom. Men i seminariet "Tivoli" vågar man prata om både alkoholisten och de medberoende. Sverigepremiär blir det i Vimmerby.

Vimmerby2010-04-23 05:57


- I varenda småstad är det lätt att hitta till Systembolaget, men det är inte lika självklart vart man ska vända sig om man har problem med alkoholen, säger skådespelaren och regissören Tomas Granehag, Vimmerby.
Han vet hur det är att växa upp i en alkoholistfamilj och det är den erfarenheten som placerat ämnet så nära hjärtat. Hans storebror blev bara 40 år, som Tomas är nu.

Skammen
Slår man ut statistik i verklighet skulle 350 barn och ungdomar i Vimmerby leva med någon förälder som miss- eller riskbrukar. Tomas Granehag jobbar i Kulturskolan och ibland slås han av tanken att nästan någon i varje klass har den uppväxten han så väl känner till, men som det talas så tyst om.
- Skammen och skulden är så stor hos både den som dricker och de medberoende att de flesta väljer att förneka sjukdomen. De mest utsatta är naturligtvis de som inte haft möjlighet att välja sin situation, barnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om