För Maria är yogan en strategi i livet

Yogan hjälper Maria Wagenius att hantera vardagen. På hennes pass vid Nossen vill hon lära deltagarna att lyssna på kroppen.

Under hela sommaren kommer Maria Wagenius ha yoga på Nossen på måndagkvällarna.

Under hela sommaren kommer Maria Wagenius ha yoga på Nossen på måndagkvällarna.

Foto: Vimmerby Tidning

Vimmerby2023-06-14 06:00

På en plätt vid Nossenbadet smyger Maria Wagenius försiktigt omkring ett dussin yogautövare på gräset. Sommarens första yogaklass är inne på den avslutande avslappningsövningen.

– Den här yogan är en klass som börjar meditativt och slutar avslappnande. Däremellan arbetar vi med rörlighet och styrka, säger Maria om passet. Jag strävar mot att hitta alternativ som passar alla, fortsätter hon. Det viktigaste när man börjar yoga är att inte tvinga sig att klara vissa positioner på ett visst sätt. Det handlar om att lära sig om den egna kroppen och hur man sträcker ut olika leder.

Deltagarna ser vimmelkantigt avslappnade ut när de sätter sig upp på sina mattor.

– Det är så skönt att vara ute. Man tänker bort alla andra ljud och hör bara vågorna, säger Christina Thorstensson och Eva Henrysson i kör.

Yogainstruktören Maria Wagenius har praktiserat yoga i 10 år. Det var under en stressig period som hon tänkte att yogan kunde erbjuda något i kombination med hennes pulshöjande träning. Men hon var inte förberedd på den positiva inverkan som det skulle ha i hennes övriga liv.

– I början var yogan bara en träningsform, det kändes bra i kroppen. Alla andra förmåner var något som kom efterhand. Man blir mer medveten om vilka val man gör, det har blivit något mer än bara fysisk träning.

Yogan är en tusenårig filosofi som sträcker sig långt utanför mattan, och delar vissa grundtexter med hinduismen. Filosofin förespråkar vissa strategier och livstips.

– En strategi som handlar om icke-våld kan handla lika mycket om att inte skada någon annan som att undvika negativa självtankar.

För Jonas Lundqvist, som leder passen på Nossen när Maria är borta, var yogan den sista pusselbiten som krävdes för att få kroppen och sinnet att samspela.

– Det är som att yogan har åtta armar, och att bara en av dem är på mattan egentligen. Det handlar om koncentration, meditation, andning. Man får kontroll på sin puls och sitt inre på ett helt annat sätt, och lär sig att hantera olika känslor och problem.

Yogans avkopplande effekter kommer dels från koncentrationen som krävs för att följa alla instruktioner och stanna kvar i positionerna.

– Det finns motstånd varje gång jag sätter mig ner och mediterar, säger Jonas. Men när jag väl tar mig igenom den kommer det en belöning på andra sidan.

Maria håller med.

– Man kan säga att vanor som börjar i motstånd slutar i belöning, och att vanor som börjar med belöning slutar i motstånd.

“Som yogalärare strävar jag mot att hitta alternativ som passar alla”, säger Maria Wagenius. “Alla har olika motstånd i sina kroppar. Jag pratar mycket under klassen och gör positionerna i olika steg så att man kan välja det som funkar.”
“Som yogalärare strävar jag mot att hitta alternativ som passar alla”, säger Maria Wagenius. “Alla har olika motstånd i sina kroppar. Jag pratar mycket under klassen och gör positionerna i olika steg så att man kan välja det som funkar.”
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!