Föräldrapeng delar åsikterna mellan kd och s

3 000 kronor i månaden skattefritt. Det kan föräldrar i Vimmerby med barn under tre år räkna med om de stannar hemma med sina barn nästa år. - Jag hoppas vi kan vara klara med ett vårdnadsbidrag till sommaren, säger Gudrun Brunegård, kd.

Vimmerby2007-09-14 06:47

Hon medger samtidigt att ett vårdnadsbidrag kan leda till nedskärningar inom den kommunala barnomsorgen.
- Ja, det kan det ju innebära om det är många som väljer att stanna hemma istället för att utnyttja den kommunala omsorgen.
Regeringen beslutade förra veckan att låta kommunerna införa vårdnadsbidrag till föräldrar som har barn mellan ett och tre år och väljer att vara hemma med barnet. 3 000 kronor i månaden skattefritt kan den förälder som stannar hemma på heltid få.

Valfrihet
Något beslut eller konkret förslag att införa vårdnadsbidrag i Vimmerby är ännu inte taget.
- Vi har inte tagit upp frågan eller tittat på den ännu, men jag utgår från att vi hittar någon lösning som ger föräldrarna den här valfriheten som det handlar omsäger kommunstyrelsens ordförande Carl-Axel Centerstig, c.
Allianskollegan Gudrun Brunegård, kd, är än mer entusiastisk över regeringens beslut.
- Vi har ju begärt redan under S-regeringen att få göra det här på försök, så jag räknar med att det finns stöd för det här nu när möjligheten finns, säger hon.
Hur många föräldrar som kan tänkas vara intresserade har dock inte Vimmerbyalliansen räknat på ännu.
- Det är svårt att säga eftersom vi inte gått ut med någon förfrågan ännu, men om vi tittar på de föräldrar som har barn i åldern ett till tre år så är det bara 50 procent som använder den kommunala barnomsorgen så där finns ju givetvis en målgrupp, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om