Föräldrautbildning för tonårsföräldrar

Är du redo för att ditt barn snart blir tonåring? Är ditt barn redo? Region Kalmar län erbjuder nu "12-årssnacket" till föräldrar och barn i Vimmerby och Hultsfred.

Arkivbild: Tonåren är en period som kan vara förvirrande för både barn och föräldrar. Därför erbjuder Region Kalmar "12-årssnacket".

Arkivbild: Tonåren är en period som kan vara förvirrande för både barn och föräldrar. Därför erbjuder Region Kalmar "12-årssnacket".

Foto: Mostphotos

Vimmerby2024-04-08 20:19

"Hur var det i skolan idag?"

"Bra..."

"Vart ska du?"

"Ut..."

Känns det igen? Då är du, eller har förmodligen varit, tonårsförälder. En period som kan vara förvirrande för både barn och föräldrar. Därför erbjuder Region Kalmar "12-årssnacket".

– Det vi vet är att den här tiden, när man går in i tonåren kan vara lite extra utmanande. Både för tonåringen själv och föräldrarna. Det är därför vi erbjuder detta, för att få råd och stöd i den här övergången i livet, säger Maria Rundgren, chef för barn- och ungdomshälsan i Kalmar län.

Regionen har erbjudit snacket i andra delar av länet, men utökar nu verksamheten till Hultsfred och Vimmerby.

Man vet att tonårstiden är en period när det sker mycket förändringar. Man kan känna stress, oro och känna sig ledsen. Det kan vara svårt att veta vad som är normalt eller inte. Det kan exempelvis handla om relationer, sömn, stress och skärmtid.

– Man erbjuds ju ganska mycket stöd när barnen är små. Föräldrarollen, hur man kan hantera treårs-trots och så vidare. Detta är på något sätt ett steg till som vi hoppas att man tar till vara på, säger Maria Rundgren.

– Det kan uppkomma nya diskussioner mellan barn och föräldrar och man kan behöva lite stöd i det.

Under samtalen träffar man personal från barn- och ungdomshälsan. Det går även bra att boka ett digitalt möte via 1177.

– Vi har skickat ut brev till alla som har fyllt tolv år under första kvartalet i år och till sommaren bjuder vi in nästa omgång av tolvåringar, säger Maria Rundgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!