En ny undersökning som Folksam gjort visar att antalet fyraåringar som sitter bakåtvänt har femdubblats sedan 2006. Men andelen bakåtvända fyraåringar är fortfarande för låg, 29 procent, för att antalet svårt skadade barn i trafiken ska minska, menar Folksam.
"Risken att små barn dödas eller skadas svårt är upp till fem gånger så stor i en framåtvänd bilbarnstol jämfört med en bakåtvänd. Därför är det viktigt att inte vända barnet för tidigt", säger Helena Stigson, trafikforskare på Folksam i ett pressmeddelande.
Lekia i Vimmerby är återförsäljare av bilbarnstolar och Joachim Hofving känner igen sig i Folksams undersökning.
– Det är väldigt vanligt att föräldrar vill byta tidigare och det är främst ett ekonomiskt beslut. Ofta har man redan en stol till ett äldre syskon och vill slippa köpa en ny för 4 000 kronor när det minsta barnet ska byta från babyskyddet. Då köper man hellre en billigare framåtvänd stol till den äldsta, säger han.
Ett annat argument han ofta hör handlar om bekvämlighet – både hos barn och vuxen.
– Många föräldrar gör misstaget att fråga sina barn om de sitter obekvämt. Då kommer barnen garanterat svara ja för att se vad de kan få istället men barn blir inte stela i knäskålarna som vuxna av att sitta i skräddare eller liknande. Ta hellre av skorna då. Många föräldrar vill heller inte offra sin egen komfort utan vill kunna sitta bekvämt i framsätet bredvid den som kör.
Den nationella rekommendationen är att barn ska sitta bakåtvänt till fyra till fem års ålder. Fördelen med en bakåtvänd bilbarnstol är att huvudet bromsas upp tillsammans med resten av kroppen vid en kollision och belastningen på huvud och nacke är betydligt lägre än i en framåtvänd bilbarnstol. Risken att skadas allvarligt i en bakåtvänd bilbarnstol är därmed minimal menar Folksam som därför vill öka kunskapen hos föräldrar om de risker det innebär att vändas för tidigt samt uppmana föräldrar att vänta med att vända till fem års ålder.
"Många föräldrar byter i tron om att det är farligt när barnet sitter trångt och med böjda ben, vilket är en myt. Stolen är urväxt först när huvudet sticker upp så mycket att öronens övre kant närmar sig stolens överkant", säger Stigson.