Förälskade i Sverige

För sex år sedan bytte familjen Endres Tyskland mot Sverige. Nu driver de reseföretaget "Renates roliga resor" och tar emot massor av turister ute i Målen varje sommar. - Vi har förälskat oss i Sverige. Och vi vill förmedla den känsla vi har fått för landet till andra, säger Renate Endres.

Vimmerby2008-08-08 06:25

I Målen är det så idylliskt som det bara kan bli.
Äppelträd och körsbärsträd omger de röda husen, gräsmattorna riktigt skiner av grönska och på gårdsplanen går ett par tama getter runt och myser.
Det är lätt att förstå att turisterna som kommer till "Lilla Sverigebyn", som familjen Endres byggt upp i Målen, trivs.
- Vårt mål är att förmedla den känsla vi själva fått för Sverige. Och människorna som kommer hit brukar tycka att det är mysigt och trevligt, säger Renate Endres entusiastiskt.
Den känsla Renates familj själva fått för Sverige skulle kunna liknas vid en slags förälskelse. De flyttade hit från Tyskland för sex år sedan, fast beslutna att starta ett nytt liv här. Det är ett val de aldrig ångrat.
- Vi trivs väldigt bra i Sverige och längtar inte tillbaka. Under de sex år vi bott här har vi bara varit i Tyskland en enda gång, säger Renate och fortsätter:
- Den svenska mentaliteten är härlig. Dessutom utstrålar folket lugn och ro, naturen är fantastisk och politiken är bättre än i Tyskland.
Startade Renates roliga resor
När flyttlasset gick till Sverige 2002 hamnade familjen Endres först i Virserum. De första åren gick Renate på SFI och Komux för att lära sig svenska, samtidigt som hon arbetade som lärarvikarie.
- Det var inte särskilt svårt att komma in i svenska samhället. Men det var nog för att vi var så entusiastiska och verkligen ville flytta hit, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om